Itt a spanyolviasz! Együnk zöldséget és húst!

Több mint 450 000 európait tanulmányozva megállapították, hogy a 70 százalékban növényi táplálékot fogyasztók ötödével kisebb eséllyel halnak meg szív- és érrendszeri betegségben, mint azok, akik legfeljebb étrendjük 45 százalékát fedezik növényekből. Ez az arány nem szentírás, a lényeg a növényi összetevők arányának növelése a húsokkal szemben.

Itt a spanyolviasz! Együnk zöldséget és húst!„A növényi összetevőket előnyben részesítő étrend nem határoz meg speciális arányokat a tápanyagforrásokra vonatkozóan. Lényege a növények arányának növelése a húsokkal szemben, ami kiegyensúlyozottabb táplálkozást jelent” – fogalmazott Dr. Camille Lassale, az Imperial College London munkatársa.

A mintába került emberek egyike sem szenvedett krónikus betegségben a megfigyelési időszak kezdetén, és mindannyian 35 és 70 év közöttiek voltak. A kutatók átlagosan 12 évig követték nyomon őket: adatokat gyűjtöttek a magasságukról, a súlyukról, az étrendjükről, az életmódjukról, valamint a fizikai aktivitásukról. Halálozás esetén annak okát is rögzítették.

A növényi táplálékokat hét kategóriába sorolták: zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék, burgonyafélék, magvak és olívaolaj. Az állati eredetűeket pedig ötfélébe: húsok, állati zsírok, tojás, hal, továbbá egyéb tengeri herkentyűk és tejtermékek.

A tudósok ezek arányának alapján csoportosították a résztvevőket a leginkább húsevőtől a teljesen vegetáriánusig.

„Az állati eredetű táplálékok teljes elkerülésével szemben némelyek meghagyása a legegészségesebb alternatíva, zömében növényekkel kiegészítve” – magyarázta Dr. Lassale.