Fogyjunk tejsavóval!

A tejsavó zöldes-vizes színével nem éppen vonzó látvány, és alapvetően nem más, mint „salakanyag”. Ennek ellenére sportolók és étrendszakértők esküsznek a tejsavós italokra. A tejsavó nemcsak fogyásra alkalmas a diéta részeként, vagy önálló tejsavókúraként, hanem egyúttal tápanyagokban gazdag szomjoltó is, de nem alkalmas teljes táplálékhelyettesítőnek.

Az íróhoz hasonlóan a tejsavó is melléktermék, amely a tej feldolgozása során keletkezik. Két különböző típusú tejsavó létezik: édes tejsavó keletkezik, amikor a tejhez oltót adunk, hogy sűrűbb legyen, sajtot készíthessünk. Savanyú tejsavó a túrókészítés során keletkezik, ha a tejet tejsav-baktériumokkal kezeljük. A tejsavó híg folyadék, amely a sűrűbbé vált tejtől elkülönül. A tiszta tejsavó színe zöldes-sárgás színű, és nem túl étvágygerjesztő. Rendkívül gyorsan, általában mindössze két óra alatt megromlik, ezért kereskedelmi forgalomban általában pasztőrözött italként vagy porként árulják. Mind az italokat, mind a porokat gyakran dúsítják vitaminokkal.

Túró és savóFogyás tejsavóval

A tejsavónak a tejjel szemben előnye van a diétában: rendkívül alacsony kalória- és zsírtartalmú. A zsírtartalma mintegy 0,2 százalék, és az édes savóban csak 25 kcal van. Ugyanakkor az összes alapvető tápanyag megmarad benne, ezért gazdag B-vitaminban, káliumban, kalciumban, vasban és nyomelemekben. Bár a tejsavó viszonylag kevés fehérjét tartalmaz, az ember számára ezek nagyon értékesek, és biztosítják az izomnövekedést. A tejsavófehérje révén a tejsavó diétánál főként zsír ég el, és nem az izomszövet endogén fehérjéje. Még testépítők és sportolók is esküsznek az úgynevezett tejsavóturmixra.

Böjtölésre alkalmatlan

Aki tejsavóval akar fogyni, ne kezdje radikális tejsavódiétával vagy tejsavókúrával, hanem csupán helyettesítsen egy főétkezést ilyen itallal. Mivel a savóban viszonylag kevés tápanyag van, nem alkalmas teljes táplálékhelyettesítőnek.

A naponként fogyasztott tejsavóital serkenti az emésztést, elűzi az éhségérzetet, és alacsony kalóriatartalmú, zsírszegény vacsorahelyettesítő. Ez, bár nem ígér gyors testsúlycsökkenést, egészséges és tartós fogyást jelent éhezés nélkül. A tejsavó-étrend különböző receptjei és variációi ráadásul ízletesek és változatosak is.

Italok és turmixok

A kész tejsavóitalok mellett a tejsavót általában porok formájában kínálják, amelyet összekeverünk egy kis vízzel. Bioboltokban is kínálnak részben természetes, pasztőrözött savót. Egy kis pépesített gyümölcsöt vagy zöldséget összekeverünk a savóval, melyből savanykás ízű, remek turmixot készíthetünk.

Az ital édesítéséhez segíthet a méz, tej, író vagy joghurt. Aki a sósat szereti, adhat hozzá pépesített uborkát, sárgarépát, zsázsát vagy friss fűszernövényeket. A tejsavó mixelhető teával is – a zöld tea élénkítő hatású.

Nyáron frissítenek a tejsavókoktélok. Adjunk a tejsavóhoz egy az egyben narancs-, cseresznye-, vagy maracujalét, kevés citromlevet, és jól keverjük össze. A tejsavóitalokat elkészítés után azonnal fogyasszuk el, mivel a folyadékok ismét gyorsan elkülönülnek, és gusztustalanul néznek ki.

(Németből fordította: Koncz László)