Kisebb tányér – kisebb adag – gyorsabb fogyás

Hatékonyabban számolhat le a plusz kilókkal az, aki másik étkészletet választ. Tizedével csökkentheti ugyanis a kalóriabevitelét, aki kisebb tányérból eszik, és ez 159 kalória megspórolását jelenti – derül ki egy friss kutatásból. Ez az egyszerű lépés állítólag segít a fogyásban, mert az emberek hajlamosak többet enni, ha nagyobb adag kerül eléjük.

Az étkezési szokásokról szóló 387 oldalas tanulmány napjaink legátfogóbb elemzése arra vonatkozóan, hogy az emberek többet is esznek, ha nagyobb adag kerül eléjük. Ez minden étel és ital fogyasztására érvényes, így a boltokban kapható kisebb kiszerelések akár 16 százalékkal is visszaszoríthatnák az elfogyasztott mennyiséget.

A fele is elég lenneA legtöbben hajlamosak teleszedni a tányérjukat az étkezések alkalmával, és nem állnak fel egészen addig, amíg ki nem ürül a tányérjuk. A kisebb tányérok tehát kézenfekvő módon csökkentik a fogyasztást.

Anélkül eszünk többet, hogy a tudatában lennénk ennek. De kisebb tányérral ez akár fordítva is lehetséges – írták a szakemberek.

Nyilvánvalónak tűnik, hogy minél nagyobb az adag, annál többet eszünk, ám eddig semmilyen tudományos bizonyíték nem állt rendelkezésre, így nem láthattuk át a teljes képet – fogalmazott dr. Gareth Hollands Cambridge-i kutató, aki szerint számos környezeti tényező befolyásolja az étkezést.

Könnyen túladagolhatjuk az ételt és italt, pedig kisebb adagokkal fogyhatnánk, ráadásul sokszor még anyagilag is jobban járnánk – tette hozzá a másik szerző, Ian Shemilt.