Digitális zombik vagyunk?

Sokunk nem képes elszakadni az okostelefonjától még sétálás közben sem. Annyira leköt bennünket a virtuális világ, hogy semmire sem figyelünk magunk körül, és ez alól a körülöttünk lévő forgalom sem kivétel. Leginkább az elvarázsolt tinédzserek temetkeznek bele telefonjukba, de a súlyos sérülések legnagyobb kockázatának az 55 éven felüli nők vannak kitéve.

Egy friss amerikai kutatás kimutatta, hogy a figyelmetlen séta súlyos problémát jelent az Egyesült Államokban. Ez a fajta figyelmetlenség felelős számos autóbalesetért, ficamért és csonttörésért, és az ilyen sérülések nagy része az 55 éven felüli nőkre leselkedik.

Nem csak a tinikre veszélyesA közvélemény-kutatásban több mint 2000 vidéki és 4000 nagyvárosi ember vett részt. Az eredmények azt mutatták, hogy az amerikaiak több mint 40 százaléka szemtanúja volt már ilyen figyelmetlenségből eredő balesetnek, 26 százalék pedig már személyesen is érintett volt hasonló jellegű balesetben.

A figyelmetlen sétálásból eredő balesetek gyakorisága ellenére azonban az emberek többsége úgy gondolja, hogy a kockázat csak másokra veszélyes, rájuk nem.

Az adatok azt mutatták, hogy míg a válaszadók 74 százaléka úgy vélte, hogy más emberek figyelme általában vagy mindig elterelődik sétálás közben, csupán 29 százalék ismerte be ugyanezt saját magáról. Ehhez hasonlóan, míg a válaszadók 90 százaléka állította, hogy rendszeresen lát másokat sétálás közben telefonálni, mindössze 37 százalék vallotta be azt, hogy saját maga is ezt teszi.