Mi lehet az edzés utáni fejfájás oka?

Egy-egy kiadósabb testmozgás után többen panaszkodnak fejfájásra. A dolog elég kellemetlen, főként, ha órákig tart. A szakemberek két okra vezetik vissza a problémát. Az egyik könnyen kezelhető, a másik súlyosabb, és komolyabb utánajárást igényel. Fontos a fokozatos terhelés és alapos bemelegítés, de lehet, hogy célszerű lenne, ha mozgásformát váltanánk.

Kezdjük az előbbivel! Ez ártalmatlan dolog, de nem jelenti azt, hogy nem kellemetlen. Valószínűleg a vérnyomás emelkedésével van összefüggésben, az agyban kitágulnak az erek, és ez okoz fájdalmat. A tünet általában nagyobb intenzitású edzést követően jelentkezik, esetleg akkor, ha nagy melegben tréningeztünk.

Talán másik sportág kelleneA második típus háttere ennél már jóval komolyabb, sokszor tumorra, vagy az agy más súlyos betegségére utal. Ennél a verziónál a fejfájás mellett általában hányinger és szédülés, vagy akár ájulás is jelentkezik. Ez a fejfájás rendszerint nagyobb intenzitású az első típusnál és tartósabb is.

Így vagy úgy, az edzés után fejfájást mindenképpen érdemes kivizsgáltatni, a hatékony kezeléshez meg kell tudni a fejfájás pontos okát. Elképzelhető, hogy csak vérnyomáskezelő vagy gyulladáscsökkentő szerre lesz szükség, de mindenképpen az orvos vizsgálata alapján kell eljárni.

Az esetleges fejfájás szempontjából is fontos a fokozatos terhelés és alapos bemelegítés, illetve az is előfordulhat, hogy sportág-, vagy mozgásforma-váltással megszűnik a probléma – mivel az edzés utáni fejfájást az is okozhatja, hogy túlságosan megerőltető, intenzív mozgásformát választottunk.