Fürdő egyszeregy (2.)

Esős, hideg időben nincs jobb, mint belevetni magunkat egy kád meleg vízbe. Az illatos fürdőben lehet a legjobban elfeledni a komor gondolatokat. De mielőtt a vízbe lépünk, választani kell valami jó, illatos fürdőolajat, habfürdőt, vagy fürdősót, amivel kényeztetjük a bőrt, az érzékeket, enyhíthetjük a megfázást. Segítünk megkeresni a tökéletes „belevalót”.

Készítsük el magunk

Saját magunk is elkészíthetjük fürdőnk adalékanyagait. A teljes fürdőhöz szükség van kb. 10 cseppre egy vagy több aromaolajból, elkeverve pl. jojobaolajjal, tejszínnel vagy testápolóval. Fontos: Ne tegyük az illóolajokat a bőrünkre, mert így allergiát válthatnak ki. A híres Aphrodité-fürdőhöz keverjük 3 csepp neroli-t, 2 csepp ylang-ylang-ot és 1 csepp bergamottot fél csésze tejszínnel.

Kleopátra-fürdőTipp: aki még növelni akarja az érzéki örömöket, adhat a fürdővízhez valamilyen ételfestéket. A víz továbbítja a színek rezgését. A vörös az életkedvet, a narancs a fizikai és szellemi energiát, a sárga a meleget és a vitalitást, a zöld a harmóniát, a kék a pihenést és kikapcsolódást közvetíti.

Friss tengeri szellő

Aki rendszeresen úszik a tengerben, megerősítheti: a bőr sokkal feszesebb és fényesebb, rózsásabb lesz, még az idegesítő narancsbőr is kisimul. Az ok: a sós víz nem duzzasztja meg annyira a bőrt, mint a normál víz, sőt megoldja a bőrkeményedést is. Egyidejűleg ásványi anyagok és nyomelemek kerülnek a bőrbe, ugyanis a sós víz hasonló összetételű, mint az emberi vérplazma, ezért ezek az anyagok kicserélődhetnek a bőrön keresztül.

A tengeri szellőhöz a saját fürdőszobában rengeteg kész fürdősó létezik, tisztán vagy más illatos adalékanyagokkal. Különösen gazdag simító és gyógyító a Holt-tengeri só. Ez segít bőrproblémáknál, mint a pikkelysömör, szabályozza a faggyúmirigyek termelését és magas magnézium- és brómtartalma feszesíti a szöveteket, sőt segít az izomláznál is. Egy fürdőkádba 1/2-1 kg sóval számolunk.

Tipp: Mivel a só vizet von el a szervezettől, fürdés után igyunk meg egy nagy pohár ásványvizet. Feltétlenül krémezzük be fürdés után bőrünket

A tejfürdő – királyi öröm

Kleopátrától tudjuk, hogy ő szamártejben, mézzel és sóval fürdött. Manapság minden wellness szálloda kínálja a Kleopátra-fürdő sajátos változatát, tej helyett azonban többnyire savót használnak. Ennek ugyanaz a hatása. A kutatók a tejben úgynevezett növekedési faktorokat találtak, amelyek serkentik a bőr osztódó képességét, ezáltal a bőr fiatal és rózsás lesz. A tejzsír stabilizálja a bőr savpalástját és kisimítja a ráncokat, a tejsav megköti a nedvességet, a benne lévő ásványi anyagok és vitaminok élénkítik az anyagcserét.

A kényelmes otthoni alternatíva: kész fürdőtej tápláló adalékanyagokkal, mint a kakaóvaj vagy a kamilla, vagy a finoman illatos fürdőtejpor. Egy exkluzív Kleopátra-fürdőhöz elkeverünk 1-2 liter kecsketejet vagy tehéntejet két marék tengeri sóval és 3 teáskanál mézzel. Ha a méz és a só feloldódott, öntsük a meleg fürdővízbe. Fürdés után a bőrt nem kell lemosni, csak szárazra itatni.

(Németből fordította: Koncz László)