A 7 főbűn az egészség ellen

A torkosságot, zsugoriságot, haragot, hiúságot, bujaságot, lustaságot és a féltékenységet tartják a 7 főbűnnek. Valószínűleg mindannyian megfigyelhettük e tulajdonságok valamelyikét önmagukon is. Elővigyázatosnak kell lennünk, hogy a negatív tulajdonságok nem kerüljenek túlsúlyba, mert éppen az egészség területén lehet kedvezőtlen hatása a hét főbűnnek.

Torkosság

A túl sok étel rossz. Egy átlagos felnőtt férfi energiaszükséglete 2700 kcal naponta, a nőké körülbelül 2000 kcal. Ezek a számok függnek a test méretétől, a kortól és a napi munka mennyiségétől. A túlzott alkoholfogyasztás megterheli a májat, a következmény zsírmáj, hosszú távon májzsugor alakul ki.

ZsugoriságZsugoriság

Nemcsak a mértéktelenség, hanem a másik véglet is károsítja az egészséget. Aki túl keveset, vagy a rossz ételeket fogyaszt, kockáztatja az alultápláltságot. Az alultápláltsággal fontos vitaminokat és ásványi anyagokat vonunk meg a szervezettől, ez hiánytüneteket okoz: levertséget és koncentrálási nehézségeket. Szervi károsodások és krónikus betegségek lehetnek a kiegyensúlyozatlan táplálkozás következményei.

Harag

Ha dühösek vagyunk, a vér szó szerint a fejünkbe szökik: az arc vörös lesz, a légzés gyorsabb és kilátszanak a vénák. Előfordul, hogy a felgyorsult szívverés csak perccel később nyugszik meg. Ez a kibocsátott adrenalinnak köszönhető, ami a stressz hatására nagy mennyiségben felszabadul. Az adrenalinszint tartós emelkedése szív- és érrendszeri problémákhoz vezet.

Hiúság

„Tükröm, tükröm, mondd meg nékem, ki a legszebb a vidéken?” – így kérdezte a hiú királynő a Hófehérke című mesében. A szépség sok ember számára rendkívül fontos. Néhányuk számára annyira, hogy készek természet adta külsejüket műtéttel megváltoztatni.

Duzzanat, véraláfutás és zsibbadás egyike a többnyire ártalmatlan mellékhatásoknak. A tüdőembólia miatti halálesetek, szívelégtelenség, vagy elvérzés már sokkal komolyabbak. Implantációnál gyakran nem veszik figyelembe, hogy ezeket legfeljebb 15 év után ki kell cserélni, a további beavatkozások tehát elkerülhetetlenek.

Bujaság

A beteljesült szexuális élet boldoggá tesz, és sok pár számára a jó kapcsolat fontos előfeltétele, de fontos a megelőzés. Világszerte 34 millió ember HIV-fertőzött, évente 1,8 millió hal meg az AIDS következtében. Nem kevésbé súlyos lehet a hepatitisz vírusokkal történő fertőzés.

Lustaság

Édes a semmittevés – szól egy régi olasz közmondás. Valóban sok ember számára nincs szebb, mint a hétvégén munka után lábat lógatni és lustálkodni. Ám az ízületek hosszú távon rosszul viselik a lustaságot. A testmozgás hiánya hátfájást, térdproblémákat és -merevséget okozhat. Ha nem mozgunk, jön az ízületi kopás, a csontkopás.

Féltékenység

Az egészséges féltékenység jót tesz a legtöbb kapcsolatnak, de néhány ember számára a szerelem gyötrelemmé válhat. Ha az egyik partnerben beteges féltékenység fejlődik ki, elkerülhetetlenek a gyakori veszekedések. Nem ritka, hogy nincs más kiút, mint a kapcsolat befejezése. A féltékenység oka általában a túl alacsony önbecsülés. Ez nemcsak féltékenységhez, hanem irigységhez is vezethet.

(Németből fordította: Koncz László)