Éjszakai forgolódás helyett „álompor”

Előfordult már, hogy hirtelen felébredt – miközben az ébresztőóra még csak hajnali 3 órát mutatott –, és nem tudott újra elaludni? Az amerikaiak 42%-a felébred éjszaka, és 29%-uk nehezen tud visszaaludni, olvashatjuk egy alváskutató tanulmányban. Már speciális újra-elalvási tabletták is kaphatók, de akad természetesebb módszer is álmatlanság ellen.

Miért ébredünk fel?

Az ok a feszültség. Szó szerint. Biokémia reakció a szegény, aludni próbáló testünkben mindenfelé áramló stresszhormonok túlzott mennyiségére.

Valódi tengeri sóEgy egészséges testben az alacsony és magas hormonszintek mérsékelten váltakoznak a 24 órás ciklus folyamán. Stresszes anyagcsere esetén azonban a stresszhormon-szintek abnormális kiugrásokat mutatnak, stresszreakciót indítanak el. Ha ez éjszaka történik, akkor komolyan megzavarja az alvásmintákat, gyakran nemcsak felébreszt bennünket, de ébren is tart.

Mi a megoldás? Hisszük-e vagy sem, egy csipet cukor és egy csipet só már rendre is utasítja a stresszhormonokat, és visszavezet bennünket a jobb éjszaki alváshoz.

Cukor és só?!

A sok rossz ellenére, amit a cukorról és a sóról hallunk, mindkettő alapvetően fontos tápanyag. A szervezetünknek szüksége van nátriumra és glükózra. Fontos tudni, hogy mindkét tápanyag kritikus az egészséges anyagcsere fenntartása szempontjából. Ezek tartják ellenőrzés alatt a stresszhormonokat, és teszik lehetővé, hogy a sejtek végezzék a dolgukat, azaz üzemanyagot vegyenek fel és energiát termeljenek. Ráadásul csökkentett anyagcsere-állapotot létrehozva a stressz-szintet is kezelik.

És nem, a cukor nem okoz hiperaktivitást. Ez teljes egészében mítosz. Terápiás táplálkozási eszközként használva éppen az ellenkező hatása van.

Hogyan készítsünk álomport?

Amire szükségünk lesz:

  • 5 evőkanál organikus nádcukor (ez ugyanis nincs finomítva és fehérítve)
  • 1 evőkanál sucanat (rapadura) nádcukor, első préselésből származó cukor, amely az cukornádban lévő összes ásványi anyagot tartalmazza
  • 2 teáskanál igazi tengeri só

Tegyük az összetevőket egy jól zárható edénybe, és rázzuk össze. A sucanat hajlamos arra, hogy elkülönüljön a többi anyagtól, ezért nem használhatunk csak sucanatot és sót. Viszont kellemes ízt ad, és egy löket ásványi anyagot is. A só mennyiségét lehet kicsit növelni, az arány akár 1:5 is lehet, ha valakinek ez működik jobban.

Az elkészített keveréket tartsuk az ágyunk mellett, hogy éjszaka könnyen elérhessük. Használhatjuk este, lefekvés előtt, a feszültség megszüntetésére, vagy éjszaka, ha felébredünk. Egyszerűen tegyünk egy keveset a nyelvünk alá, és hagyjuk ott szétolvadni. Így egyenesen a véráramba kerül. Nagyon kevésre van szükségünk, akár a megnyálazott ujjunkat is belemárthatjuk a keverékbe, és azt nyaljuk le. Működik. Pillanatok alatt ismét álomba merülünk.

(Angolból fordította: H. Orsi)