Hogyan erősödnének a tinik csontjai?

Négy éven át mérték több mint 300 tizenéves csontjainak erősségét és fizikai aktivitásukat. A University of British Columbia (UBC) – más kanadai kutatóintézetekkel karöltve – végezte a felmérést. Arra jutottak, hogy a kevésbé aktív tizenéveseknek gyengébbek a csontjaik, a csontok erőssége pedig kritikus jelentőségű a törések megelőzésében.

A kutatók nagy felbontású 3D röntgenfelvétel segítségével összehasonlították azoknak a fiataloknak a csontjait, akik teljesítik a napi 60 perc mérsékelt/erős fizikai aktivitást azokéval, akik kevesebb, mint napi 30 percet mozognak.

Jó választás

Azok a gyerekek, akik folyton csak ülnek, nem tesznek semmit a csontjaik erősödéséért – magyarázza Leigh Gabel, a UBC munkatársa. Ezért rendkívül fontosak az olyan fizikai tevékenységek, mint a futás, az ugrás, a futball, a kosárlabda.

A csont erőssége a méretétől, sűrűségétől és mikroarchitektúrájától függ. Az iskolákat és a közösségeket meg kell győzni, hogy tegyék könnyebbé a gyerekeknek és a családoknak a testmozgást. A jó hír az, hogy nem szükséges, hogy szervezett vagy strukturált legyen a mozgás ahhoz, hogy elérje hatását: ugyanolyan jó a táncolás, a fogócskázás a parkban, mint a kutyával való játék – jelentette ki Heather McKay, az ortopédia professzora.

A szülők maguk példamutatással segíthetnek az egészséges választásban, maguk számára is korlátozva a képernyő előtt töltött időt. A lényeg az, hogy a gyerekek és a fiatalok álljanak fel a képernyő elől és mozogjanak, alapozzák meg egy életre a csontjaik egészségét.

 

Bejelentkezés

Hírlevél fel/leiratkozás

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Kiemelt ajánlatunk

Már tudok segíteni magamon

Már tudok segíteni magamon

Megosztom Önökkel az akut húgyhólyag-gyulladással kapcsolatos tapasztalataimat. Éppen a hétvégi házunkat készítettük fel a téli időszakra, és eközben észre sem vettem, hogy teljesen átfagyott a lábam. Két nap elteltével alhasi fájdalomra ébredtem. Görcsölt is meg nem is, kicsit nyomott is, olyan érzés volt, amilyet korábban soha nem tapasztaltam.

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés