Hogyan erősödnének a tinik csontjai?

Négy éven át mérték több mint 300 tizenéves csontjainak erősségét és fizikai aktivitásukat. A University of British Columbia (UBC) – más kanadai kutatóintézetekkel karöltve – végezte a felmérést. Arra jutottak, hogy a kevésbé aktív tizenéveseknek gyengébbek a csontjaik, a csontok erőssége pedig kritikus jelentőségű a törések megelőzésében.

A kutatók nagy felbontású 3D röntgenfelvétel segítségével összehasonlították azoknak a fiataloknak a csontjait, akik teljesítik a napi 60 perc mérsékelt/erős fizikai aktivitást azokéval, akik kevesebb, mint napi 30 percet mozognak.

Jó választás

Azok a gyerekek, akik folyton csak ülnek, nem tesznek semmit a csontjaik erősödéséért – magyarázza Leigh Gabel, a UBC munkatársa. Ezért rendkívül fontosak az olyan fizikai tevékenységek, mint a futás, az ugrás, a futball, a kosárlabda.

A csont erőssége a méretétől, sűrűségétől és mikroarchitektúrájától függ. Az iskolákat és a közösségeket meg kell győzni, hogy tegyék könnyebbé a gyerekeknek és a családoknak a testmozgást. A jó hír az, hogy nem szükséges, hogy szervezett vagy strukturált legyen a mozgás ahhoz, hogy elérje hatását: ugyanolyan jó a táncolás, a fogócskázás a parkban, mint a kutyával való játék – jelentette ki Heather McKay, az ortopédia professzora.

A szülők maguk példamutatással segíthetnek az egészséges választásban, maguk számára is korlátozva a képernyő előtt töltött időt. A lényeg az, hogy a gyerekek és a fiatalok álljanak fel a képernyő elől és mozogjanak, alapozzák meg egy életre a csontjaik egészségét.