Pézsma – a parfümök királya

A pézsma önmagában legendás parfüm, de sok más parfümnek is kölcsönöz különleges illatot. A pézsmát a kínai népi gyógyászatban is használják, az aryuvédikus orvoslás egyenesen életmentő gyógyszernek tartja, és különböző szív-, mentális és idegi megbetegedések esetén alkalmazza. De pontosan mi is ez az anyag? Milyen illata van a pézsmának, és honnan származik?

A pézsma illatanyag a hím pézsmaszarvas prosztatájában termelődik, illata vonzza a nőstényeket. Maga a szó a görög „moschos”-ból, a latin „muscus”-ból vagy a perzsa „muskuszból” származhat, ami a heréket, vagy herezacskót jelent. A pézsma valójában nem a pézsmaszarvas heréjéből származik. A kifejezést más állatok és növények váladékának megnevezésére is használják, amelyek pézsmaszerű illatúak, ilyen pl. a pézsmaökör, a pézsmapatkány és a pézsmanyúl. A növényeknél például a zsonglőrvirág, a pézsmamályva, vagy pézsmaboglár.

Hogy nyerik a pézsmát?

A pézsma természetes módon a pézsmaszarvas pézsmamirigyében képződik. A 70-es évek végéig a parfümkészítéshez ezt a valódi pézsmát használták, ez azonban állatvédelmi okok miatt már nem engedélyezett. A pézsmaszarvasokat ugyanis le kellet ölni – és a pézsmamirigy csak körülbelül 30 gramm váladékot tartalmaz. Ettől függetlenül a pézsmaszarvasok még ma is veszélyetetett állatok.

A pézsma napjainkban szintetikus forrásból származik. A mesterséges pézsma meglehetősen olcsón előállítható, míg a természetes termék rendkívül drága.

Lényegében négy típus különböztethető meg:

  • Tonkini pézsma Tibetből és Kínából
  • Orosz pézsma
  • Asszam vagy bengáli pézsma Indiából
  • Buharai pézsma

Összesen mintegy 1000 olyan anyag van, amelynek illata hasonlít a pézsmára, de helyettesítésére csak kb. 30 alkalmas. Mind a természetes váladék, mind pedig a szintetikus pézsma egyrészt csípős állati, másrészt sugárzóan édes illatú.

A pézsma mint parfüm

A pézsma fontos szerepet játszik a parfümökben. Az illat általában nem a parfüm fő illata, de szinte minden parfümben megtalálható. A pézsma illatát önmagában soha nem használják, mivel túl tolakodó a testszaga. Sok parfüm esetében a könnyű pézsma illata meleg karaktert ad, fokozza az illatokat és kiegészíti azokat. A pézsmaillat jól kombinálható például patcsulival vagy ámbrával.

Az emberi bőr nagyon jól beszívja a pézsmaillatot, így a parfüm illata hosszú ideig tart.

A pézsmaillat hatása

A pézsma parfüm vagy a pézsmaolaj egyrészt melegséget és biztonságérzetet, másrészt szexuális izgalmat és érzékiséget kelt. Ezért a pézsma bizonyos afrodiziákum-komponensei felelősek, amelyek strukturálisan a feromonokhoz hasonlítanak. (A feromonok a gerincesek által kibocsátott illatok, befolyásolják az ugyanazon faj más egyedeinek viselkedését például a párzási folyamat során.)

A pézsma más illatanyagokkal való kombinációjától függően különböző hatásokat kelthet. Más illatanyagokkal együtt így hathat:

  • erotikus
  • vidító
  • nyugtató
  • vagy akár koncentrációfokozó

A pézsma vonzó hatással van a férfiakra. A felmérések azt mutatták, hogy a férfiak a friss parfümök mellett szeretik a pézsmaszerű, fűszeres vagy fás illatot a nőkön. Bizonyos pézsma parfümöket kifejezetten erre az erotikus hatásra és vonzerőre alapozva fejlesztettek ki.

Káros a szintetikus pézsma?

Számos mosó-, tisztító- és kozmetikai termék van már, amelyek szintetikus policiklusos pézsmavegyületeket tartalmaz. Ezek a szintetikusan előállított anyagok azonban biológiailag nem lebontatók, és az emberi zsírszövetben felhalmozódnak. Ezért a pézsma kozmetikai használata ellentmondásos. A szintetikus pézsma régebbi generációinál azt gyanítják, hogy mérgezőek, és elősegítik a rák kialakulását.

A rossz lebomlás miatt a szennyvíztisztító telepeken a mesterséges pézsma csak részben távolítható el a szennyvízből, emiatt a kutatók egészségesebb és környezetbarátabb pézsmát keresnek.

Pézsma a gyógyászatban

A természetes pézsma iránti kereslet ma is fennáll, mert a kínai orvoslásban a pézsma görcsoldó, idegerősítő és élénkítő csodaszernek számít. Különösen a szív- és érrendszeri, idegrendszeri és légzőszervi problémák esetén segít, és állítólag előnyös a férfiasságra is. A pézsma a keresztes hadjáratok során érkezett Európába, ahol az illat aphrodiziákumként szerzett ismeretséget.)

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szeretne még olvasni az illatokról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Műillatokban élünk, pedig ártalmasak