Korpás a haja? Próbálja megelőzni!

Sokan ismerik a bosszantó jelenséget, a folyamatosan hulló korpát. Ilyenkor a sötét ruha tabu, mert ezen jól látszik a korpa. A korpásodás persze zavaró, de általában ártalmatlan. A fejbőr ugyanis – mint a többi bőrfelület – folyamatosan megújul, az új bőrsejtek körülbelül négy hét alatt kerülnek a bőrfelszínre, hogy azután korpaként lehulljanak.

Ez az hámlás teljesen normális, de erősebben jelentkezhet bizonyos rendellenességek vagy betegségek esetén. A folyamatos sejtmegújulás és a lelökődés korpásodáshoz vezethet. A korpásodást nagyon különböző tényezők okozhatják:

  • örökletes hajlam
  • a megnövekedett faggyútermelésre való hajlam (seborrhea)
  • hormoningadozás
  • stressz
  • éghajlati viszonyok (például száraz levegő télen, a fűtés miatt)
  • rossz hajápolás

A Pityrosporum ovale nevű élesztőgomba szintén bosszantó jelenséghez vezethet. A fejbőrön, mint az egész bőrön is gombák és baktériumok vannak, amelyek nélkülözhetetlenek az egészséges bőrklímához. Kifinomult vezérlőrendszerünk egyensúlyban tartja őket, bizonyos tényezők hatására azonban az élesztőgomba növekedése ellenőrizhetetlenül megnőhet. A gomba különösen jól fejlődik, amikor a faggyúmirigyek sok faggyút termelnek.

Jobb megelőzni

A Pityrosporum ovale túlzott elszaporodása ellen csak a megelőzés, az ok elleni küzdelem segít. Erre a célra a gyógyszertárakban speciális zsírtalanító samponok vannak, amelyek a gombák növekedését ellensúlyozó szereket tartalmaznak.

A korpásodás kezelésében jelentős probléma a magas visszaesési arány, ezért ajánlott először egy rövid kúrát (hetente kétszer 3-5 percig, körülbelül négy héten át), majd ezt követően megelőző alkalmazást (hetente egyszer, fél éven át) tartani. Az egyes kezelések között a hajat normál, nagyon enyhe samponnal mossuk. A test többi gombás betegségétől eltérően a korpásodást okozó élesztőgomba veszélytelen és nem fertőző. Ennek ellenére valamit tenni kell ellene.

Tanácsok korpásodás ellen

Néhány dolgot tehetünk a korpásodás ellen, de mindenkinek meg kell találnia, hogy neki mi a legjobb. Az alábbi tippek segíthetnek:

Alaposan öblítse le a sampont. Kerülje a túl forró vizet hajmosáskor és a forró hajszárítást, ami még jobban irritálja a fejbőrt. Ha lehetséges, hagyja a haját a szabadban megszáradni. A haj rendszeres kefélése elosztja a faggyút a hajon, elvonja a fejbőrről, és így megfosztja az élesztőt táplálékától.

Még ha a fejbőr viszket is, fontos elkerülni a vakarást. A legrosszabb esetben ez sebeket okozhat, amelyek gyulladást és a fejbőr fertőzését okozhatják.

El kell kerülni az agresszív szereket, amelyek irritálják a fejbőrt.

Lehetőleg kerülje a stresszt, de legalábbis csökkentse, mivel ilyen időszakokban a korpásodás erőteljesebb.

Csökkentse a cukros ételeket, mivel a cukor kedvez a gombák növekedésének.

A hajmosáshoz olyan sampon alkalmas, amely hidratáló hatású, és csökkenti az új sejtek megnövekedett számát. Mindig használjon enyhe sampont. A korpásodás elleni samponok ugyanis gyakran kiszárítják a fejbőrt, és így növelik a korpásodást. Ezért ne használjon folyamatosan ilyen sampont.

A nap segít korpásodás ellen – juttasson sok friss levegőt a bőrre és a hajra.

Végezzen naponta fejmasszázst – a jó vérkeringésű fejbőr kevésbé korpásodik.

Próbálja ki a Schüssler-sókat – napi 20 tabletta Nr. 8 Natrium-chloratum segíthet. A pitypang- vagy a zsurlótea (napi 3-5 alkalommal 1 csésze) támogatja a haj anyagcseréjét.

Az almaecet is hatékony házi szer korpásodás ellen. Ehhez az ecetet 1:1 arányban hígítsuk vízzel, és a keveréket a samponozás előtt vagy után masszírozzuk a fejbőrbe. Ezután alaposan öblítsük le vízzel – a szag száradás után eltűnik.

Menjünk-e orvoshoz?

A korpásodás általában jól kezelhető. Ha azonban a fejbőr gyulladt, vörös, nedves, kérges lesz, vagy ha hullik a haj, forduljon bőrgyógyászhoz. Orvoshoz kell fordulni akkor is, ha a korpásodás samponnal nem szabályozható.

(Németből fordította: Koncz László)

Ha szívesen olvasna még a korpásodásról, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket is:

Mitől korpás, mitől viszket?