Selejtezés a gyakorlatban (2) Válogass szívvel, tartsd meg ésszel

Amikor nekifogunk a selejtezésnek, érdemes előre átgondolni ezt a feladatot is, és csak azt megtartani, amit valóban szeretünk. Készüljünk előre zsákokkal, dobozokkal, tisztítószerekkel, tervezzük meg az akció sorrendjét. Ha túl vagyunk a takarítás oroszlánrészén és már minden ragyog, helyére került az, ami biztosan kell, jöhet a felesleg eltávolítása.

Kezdjük azzal, ami már biztosan megy

Javíthatatlan, koszos, lyukas holmit és a végletekig elhasznált dolgokat engedjük el. Ami törött, repedt és használhatatlan, annak nincs helye az otthonunkban. Ha szelektíven gyűjthető kategóriába besorolható, dobjuk oda, vagy szedjük szét besorolható kategóriába. A pamut alapú textilek esetén megfontolandó, hogy törlőrongynak használjuk. Minden más textil, ami nem festékes vagy olajos, mehet a textiles konténerbe. A konténerek tartalmát többnyire még kiválogatják, és géprongy, vagy feldolgozás után törlőkendő, egyéb termék vagy adomány lesz belőlük. A veszélyes hulladékot hulladéklerakóba kell vinni, vagy éves lomtalanításnál – ha van ilyen – leadni a megfelelő gyűjtőponton. A gyógyszermaradékokat a legtöbb gyógyszertár átveszi és kezeli. Viszonylag gyorsan el lehet dönteni, hogy amit már nem szívesen fogunk meg, az minden bizonnyal megérett a kukára. Persze, ha csak piszkos és le lehet takarítani, inkább erre tegyünk kísérletet.

Nem szemét, de nem kell

Lehet, hogy a kevésbé hasznos kategóriába kerül az is, amiből több van, de nem kell annyi, amit kinőttünk, amit nem szeretünk, ami kellemetlen emléket ébreszt, vagy egyéb okból nem akarjuk megtartani. Ami használható, de nem kell, azt adjuk el, cseréljük el, adjuk tovább ajándékba, adományként, vagy tegyük ki forgalmas helyen egy látható helyre, hogy elvihető. Biztosan gazdára lel. Akár a kuka tetejére vagy mellé tegyük ki egy tiszta szatyorban. Ha a városban van gyűjtőpont rászorulók vagy bárki számára, akkor tegyük oda. Adományboltba vagy segélyszervezethez is vihetjük, ahol örülnek neki.

Ürítsük ki a bigyókat

Minden háztartásban vannak persze olyan bigyók, amiket az ember a hétköznapokban lépten-nyomon összegyűjt, vagy egyszerűen csak úgy kallódnak. Ami kallódik, az vonzza a többi kallódó holmit. Időnként ürítsük ki a bigyótárolókat, és menjünk végig a készleten. Ajándék- és reklámtárgyak, konferenciai és kiállítási szuvenírek, prospektusok, tájékoztatók, leírások, használati útmutatók, tartozékok és garanciák olyan eszközökhöz, amelyek már nincsenek meg. Vége-hossza nincs az ilyen kallódó holmiknak. Időnként lássuk el a bajukat, és adjunk túl rajtuk. Ilyenek az ezer éve nem használt tanfolyami jegyzetek és régi tankönyvek, lejárt szavatosságú szakkönyvek is. Tegyük fel az ingyen elvihető kategóriába, vagy dobjuk a szelektív gyűjtőbe. Az ilyen holmit az első adandó alkalommal ajándékozzuk vagy adományozzuk el, mert csak a helyet és port fogják.

Amivel dolog lesz, tegyük félre

A purgatórium kategóriába olyan darabok kerülhetnek, amelyekről első pillantásra nem egyértelmű, hogy mi lesz a sorsuk. Csak kifogyott az elem vagy rossz? Javítható vagy átalakítható? Kell még a gazdájának? Amit tesztelni kell, vagy utánajárást igényel, az kerüljön ide, de mielőbb döntsünk a sorsáról és gondoskodjunk a javításról. Ha megoldható, hogy egy darabot megjavítsunk és nem kerül többe a javítás, mint az eredeti ár, akkor tegyük meg magunk, vagy vigyük szervizbe, alakítsuk át. Ha később mégis adományba adjuk, akkor is legyen használható állapotban, hiszen amit mi nem tudunk megjavítani, azt egy szorult helyzetben lévő ember még kevésbé tudja megtenni.

Akinek napi kenyérgondja van, annak egy elemcsere vagy javítás nem fog beleférni. Csak hiánytalan és használható állapotban lévő játékot, ruhát és eszközt adjunk tovább adományba.

És ami marad

Természetesen mindig van olyan, ami marad, jó állapotú, kedvelt és szeretett holmi. Tartsuk meg, amiben jól nézünk ki, ami örömöt okoz, és amit rendszeresen használunk. Bár valószínű, hogy egy kalapácsot vagy csavarhúzót nem fogunk hőn szeretni, de a háztartás számára hasznos, és ha rendben van tartva a szerszámos fiók, akkor meg is találjuk, amikor szükség van rá. Becsüljük meg, tartsuk rendben és vigyázzunk arra, amit szeretünk. Tegyünk róla, hogy legyen helye.

Babusáné Gazdik Ágnes
Öko-Piac-Tér.net

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Hulladékcsökkentés lépésről lépésre