A CrossFit híveinek is szükségük van pihenésre

A CrossFit edzés több sportág mozgáselemeit vegyíti, pl. az atlétikát, a súlyemelést, az evezést vagy az úszást. Pártolói azt mondják, hogy a kardio és az erősítő tréning, a változatos, nagy intenzitású edzés jelentősen fokozza a fizikai és az általános fittséget, méghozzá rövid idő alatt, aminek eredményeként a test izmos, harmonikus, kiegyensúlyozott lesz.

A folyamatos CrossFit stílusú edzés ronthatja az immunrendszert – jelentette ki a kutatás lefolytatása után dr. Ramires Tibana, a Catholic University of Brasilia – a Brazil Katolikus Egyetem – kutatásvezetője. A CrossFit kritikusai szerint a baj az ebben az edzéstípusban az, hogy inkább az eredményre teszi a hangsúlyt, semmint a technikára, ezért nagy a sérülés kockázata, tekintetbe véve a résztvevők tapasztalatlanságát.

Csoportos edzésA CrossFit edzésben gyakran szerepelnek gyors egymásutánban végrehajtott gyakorlatok, kevés vagy egyáltalán semmi pihenővel. Félő, mondják a kutatók, hogy nincs egyensúlyban az edzés és a pihenés, ami kifáradást, stresszt és betegséget okoz.

Vannak rá bizonyítékok, hogy az intenzív gyakorlatok megismétlése a következő napon a fehérvérsejtek pusztulásához vagy működésképtelenségéhez vezethet.

A kutatás, amelynek eredményét a Frontiers in Physiology közölte, a CrossFit tréninget vizsgálta, két egymást követő napon: megnézte, hogyan hat az immunrendszer működésére, a gyulladáskeltő fehérjékre, a metabolikus stresszre és az izomerőre.

A résztvevők két, egymást követő napon intenzív CrossFit stílusú edzésen vettek részt, amelyben szerepelt olimpiai súlyemelés, erőemelés és gimnasztikai gyakorlatok. A lehető legrövidebb idő alatt akarták elvégezni a gyakorlatokat, anélkül, hogy a technikára különösebben ügyeltek volna.

A kutatók mérték az izomerőt, a gyulladáskeltő citokinek szintjét, a metabolikus markereket az edzés előtt, alatt és utána. Az edzés erős metabolikus választ provokált, és csökkent a gyulladásgátló citokinek szintje (ezek olyan fehérjék, amelyeket a fehérvérsejtek termelnek, hogy legyőzzék a gyulladást). Az egymás utáni edzés tehát ténylegesen rontotta a normális immunfunkciót.

Ugyanakkor az edzés nem hatott negatívan az izomerőre. Mit jelent mindez a CrossFit résztvevők számára? A nem tapasztalt atlétáknak – akik az egészségük érdekében vesznek részt a CrossFit edzésen – azt ajánlják, hogy csökkentsék az edzések számát: két egymást követő, intenzív tréning után iktassanak be szünnapot, hogy elejét vegyék az immunszuppressziónak, az immunrendszer alulműködésének – tanácsolja dr. Tibana.

Különösen fontos ez azok számára, akik valamilyen betegségből épp hogy csak fölépültek, akiknek gyengébb az immunrendszere, vagy az évnek abban az időszakában, amikor gyakoriak a vírusos megbetegedések. Dr. Tibana azt ajánlja, pihenjenek egy napot két edzés között, vagy vegyenek igénybe alternatív regenerációt: regeneratív (alacsony intenzitású és rövid idejű) edzést, masszázst vagy krioterápiát (hidegterápiát).

Tartsa tiszteletben a pihenését – üzeni dr. Tibana a CrossFit edzés híveinek.