Lassabban siess! (3.) Mozgás

Mindig és mindenhová rohanunk, és gyakran csak utólag jövünk rá, hogy nem volt semmi értelme. Jelmondatom: lassabban siess! Egyél, igyál, mozogj, lélegezz lassabban – és meglátod, így is jut elég időd minden fontos dologra. Nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb leszel, nem mellesleg: az élettani folyamatok lelassításával tovább élhetsz egészségben.

Vegyük sorra a Lassabban siess! életstílushoz hozzá tartozó elemeket. Sorozatom korábbi részeiben az evésről, ivásról és a légzésről volt szó, folytassuk most a mozgással.

Lassan, ha csak lehet!

Tisztázzuk mindjárt az elején, hogy nem lehet és nem is szabad mindig lassan mozogni. Gondoljunk csak bele: ha a zebrán túl lassan kelünk át, akár az életünket is kockáztathatjuk. Ha bármilyen veszély fenyeget bennünket vagy másokat, akkor ugyancsak azonnal és gyorsan kell cselekednünk. Az is természetes, hogy futóversenyen senki nem kocoghat vagy sétálgathat, ha szeretne valamilyen eredményt elérni. Ami pedig a hétköznapi életet illeti: ha a munkahelyünkön, netán a futószalag mellett valaki csak úgy mélázgat, akkor hamar az utcán találja magát.

De amúgy, ha semmilyen ok nem szorít rá a sietségre, akkor igenis: mozogjunk lassabban, megfontoltabban. (A mostani hőségben különben sem tudnánk rohanni.)

Milyen előnyökkel jár a lassabb mozgás? Nem terheljük túl a szívünket, a keringésünket, az idegrendszerünket és a mozgásszerveinket. Jut időnk arra, hogy például séta közben körülnézzünk, szemlélődjünk, észrevegyük a világ megannyi szépségét, amely fel sem tűnne, ha csupán elrohannánk mellette. És legfőképpen: a lassabb mozgás hozzásegít ahhoz, hogy jelen legyünk az adott pillanatban, az itt és most állapotában. Jó, ha tudatosítjuk magunkban, hogy minden perc tartogat számunkra valami fontosat, csak észre kell vennünk. Ahogy Dan Millman írja: nincsenek hétköznapi pillanatok! Így igaz, de csak akkor, ha nem szaladunk el mellettük.

Hagyjunk időt a döntésekre

A „lassabban mozogj” életmód előnyeit persze nem csak sétánk során élvezhetjük. Ki ne tudná, hogy az intim együttlét, a szerelem percei mennyivel többet adnak férfinak és nőnek egyaránt, ha nem sietjük el? Vagy hogy milyen más az az étel, amit nem kapkodva, „gyorsan összerántok valamit” alapon készítenek el? Egyes húsok vagy egy jó húsleves elkészítéséhez bizony órák kellenek! És eközben persze a folyamatos odafigyelés, a jelenlét is elengedhetetlen.

Kis eszmefuttatásom végére kívánkozik még egy szempont. Gondoljunk csak vissza az eddigi életünkre! Ha visszaidézzük a velünk vagy a családunkkal történteket, látni fogjuk, hogy a nagyobb bajok, sorsfordító tragédiák jó része elkerülhető lett volna, ha lassabban, nagyobb odafigyeléssel tesszük a dolgunkat, nem máshol jár az eszünk, kicsit több időt hagyunk a döntésekre, és teljes egészében jelen vagyunk az adott helyzetben.

Kürti Gábor
természetgyógyász
Tel.: +36 (30) 996-2787
Honlap: https://kurtigabor.com
„Lassabban siess!” Facebook csoport

Ha érdekli a téma, ajánljuk figyelmébe az alábbi cikket:

Légzés