Gyógymódkereső

Allergia, szénanátha

A gyógyszertárban kapható élettani (fiziológiás) sóoldatból (0,9%-os konyhasó oldat) néhány cseppet mindkét orrlyukba csöppentve eltávolíthatjuk az orrnyálkahártyán és a melléküregekben letapadt allergéneket, így ez a módszer kiválóan alkalmas a légúti allergiás tünetek enyhítésére, sőt megszüntetésére is. Csepegtetés közben a fejet jól hátra kell hajtani, és kb. fél percig így tartani, miközben időnként lassan jobbra és balra elfordítjuk, hogy a sós víz valamennyi orrmelléküregbe eljusson. Csepegtetés után fújjunk orrot. Naponta többször, gyermekeknél is kiválóan alkalmazható, és gyors enyhülést hoz.

A légutak működését fokozhatjuk, az orrfolyást csökkenthetjük, ha valamennyi ujjunkat és az ujjak tövét masszírozzuk.

Testen kezelhető akupresszúrás pontok: Vab-4, Vab-11, Gy-36, L-10.

Csökkenti az allergia okozta panaszokat a vastagbélvezeték 4-es pontjának masszírozása, a hüvelykujj és a mutatóujj kézközépcsonti találkozásánál lévő mélyedésben.

Az immunrendszer hatékonyságának fokozására a behajlított könyökön felül nyomjuk meg néhányszor a könyökhajlat külső szélét (vastagbélvezeték 11-es pont). Szoptató anyáknak érdemes tudniuk, hogy ennek a pontnak a masszírozása emeli a gamma-globulin szintjét az anyatejben, így javítja a csecsemő ellenálló képességét a betegségekkel szemben.

A gyomormeridián 36-os pontját szintén érdemes kezelni. Négy ujjunkat (a mutatóujjtól a kisujjunkig) összezárva, a sípcsontra merőlegesen a térdkalács alá helyezzük, és ebben a vonalban a sípcsonttól egy hüvelykujjnyira kifelé találjuk meg az akupresszúrás pontot.

Ugyancsak hasznos a lépmeridián 10-es pontjának masszírozása, ezzel ugyanis mérsékelhetjük az allergiás eredetű bőrpanaszokat, viszketést. Úgy találhatjuk meg, hogy behajlított térdnél a másik kezünk tenyerébe fogjuk a térdkalácsot, és azt a pontot kezeljük, ahová a hüvelykujjunk ér a comb belső felszínén.

Vissza a betegségek listájához

Itt olvasható tanácsainkat Kürti Gábor: Gyógyítás otthon című, 2003-2004-ben több kiadásban is megjelent könyvéből vettük – a szerző hozzájárulásával.