Gyógymódkereső

Alvászavarok

Hasznos az étrend megváltoztatása: fogyasszunk minél több nyers növényi táplálékot, és legalább hetente egyszer tartsunk gyümölcsnapot.

A meleg tej mellett hagyományos népi segítség alvászavarokban az alma, a méz, a fekete retek és a nyers vöröshagyma. Lefekvés előtt megehetünk egy fej, tejben főtt hagymát is. Segíthet még a meleg víz vagy fél pohár meleg citromlé, esetleg mézzel édesítve.

A vacsora legyen könnyű. Fontos, hogy vacsorára vagy elalvás előtt ne fogyasszunk koffeintartalmú élénkítő szereket: kávét, erős teát. Érdemes elhagyni az esti órákban a csokoládét és a tömény alkoholt is.

Ha valaki éjfél után ébred fel, az gyakran arra vezethető vissza, hogy hirtelen leesik a vércukorszintje (reaktív hipoglikémia). Ilyenkor hasznos lehet a közvetlenül elalvás előtt fogyasztott gabonapehely és más teljes őrlésű gabonafélék, a teljes őrlésű lisztből készült kenyér vagy sütemény és egyéb komplex szénhidrátok. Ezek segítenek megakadályozni a vércukorszint ingadozásait, egyszersmind fokozzák a szerotonin szintjét az agyban, segítve az alvást.

Az életmód megváltoztatása, a rendszeres mozgás, lehetőleg az úszás feltétlenül ajánlott. Hatásos, ha mindennap legalább 20 percet mozgunk úgy, hogy a pulzusszámunk közben 50-70%-kal nőjön. Reggel és este zuhanyozzunk – előbb meleg, majd egyre hűvösebb vízzel, és a tusolást hideg vízzel fejezzük be.

Jót tesz, ha lefekvés előtt sétálunk legalább fél órát. A sétát kössük össze légzőgyakorlatokkal.

Tanuljunk meg és használjunk mindennap valamilyen lazítási (relaxációs) módszert. Lazítás közben engedjük el negatív gondolatainkat, és a pozitívakra koncentráljunk. Az elalvás előtti relaxálás különösen jó hatású. Az elalvás előtti időt kellemesebbé tehetjük meditációval vagy egy jó könyv olvasásával, nyugtató hatású zene hallgatásával. Ha elsősorban az elalvással van gond, segíthet az önhipnózis is: hunyjuk be a szemünket, próbáljuk kikapcsolni érzékszerveinket, engedjük el a munkahelyi és otthoni gondokat, mindennapi problémákat.

Ha az álmatlanság semmilyen módszerrel sem szűnik meg, elképzelhető, hogy az ágyunk rossz helyen van: földsugárzás, vízér vagy elektromágneses háttérsugárzás zavar bennünket elsősorban. A legjobb az, ha az ágyunkat máshová helyezzük. Ha ez nem oldható meg, kérjük radiesztéta segítségét, és alkalmazzuk a sugárzás elleni védelem valamilyen formáját.

Testen kezelhető akupresszúrás pont: Szb-6.

Úgy találjuk meg, hogy középső három kézujjunkat összezárva, merőlegesen a csuklóredőre helyezzük a kar belső oldalán, és ebben a magasságban nyomogatjuk a párhuzamosan futó két hosszú ín közötti részt.

Vissza a betegségek listájához

Itt olvasható tanácsainkat Kürti Gábor: Gyógyítás otthon című, 2003-2004-ben több kiadásban is megjelent könyvéből vettük – a szerző hozzájárulásával.