Gyógymódkereső

Arcüreggyulladás

Próbáljuk mellőzni a táplálékallergéneket, főleg ha krónikus melléküreg-gyulladásról van szó. Ha nem vagyunk biztosak abban, mely élelmiszerek okoznak allergiát, hagyjuk el az étrendből a leggyakoribb allergéneket, vagyis a tejet, a tojást, a búzát, a citrusféléket, a mogyorót és a mogyoróvajat, valamint a kukoricát.

Jó tudni, hogy a tej és a tejtermékek növelik a váladék képződését, ezért – főleg akut fertőzésben – mellőzzük őket. A meleg italok, például a citromos tea, segítik a felgyülemlett orrváladék eltávolítását, csökkentik a melléküregekre nehezedő nyomást.

Évszázadok óta ismert népi gyógymód a torma alkalmazása, frissen préselt tormalé vagy tormás borogatás formájában. Antibiotikus hatóanyaga, a szinigrin glikozida a bőrön is áthatol, és a szervezetbe jutva a gyulladás, a baktériumfertőzés helyén fejti ki hatását. A tormalé – modern kifejezéssel – széles spektrumú antibiotikumhoz hasonlóan működik. Orrmelléküreg-gyulladás esetén is beválik a magyar népi orvoslásnak a náthára javasolt gyógymódja: reszelt tormát kis időre pohárral letakarnak, s mikor már nem olyan erős, a poharat levéve inhalálnak vele.

A torma lehetséges egyéb alkalmazásai a következők: naponta háromszor egy kávéskanálnyi mézzel elkevernek egy kávéskanálnyi reszelt tormát, így fogyasztják. A mézzel kevert torma elfolyósítja a tapadós, sűrű nyálkát, sőt a köhögést is csillapítja. Meg lehet próbálni még a tormateát vagy az ecetes tormát.

A fokhagyma, illetve annak kivonata elsősorban erős antibiotikus hatása miatt jön számításba.

Otthon a levegőt tartsuk párásan, lehetőleg levegőnedvesítő berendezéssel, vagy ha nincs ilyenünk, tegyünk a fűtőtestre nedves törülközőt.

Az orrfújás ne történjen túl nagy erővel, mert így a váladék visszajuthat az orrmelléküregekbe. Mindig csak az egyik orrlyukat fújjuk, miközben a másikat elzárjuk.

Orrcsepp helyett csöppentsünk fiziológiás sóoldatot (élettani, vagyis 0,9%-os konyhasóoldatot) naponta többször mindkét orrlyukba, miközben a fejünket kb. egy percig hátrahajtva tartjuk, és mindkét oldalra többször elfordítjuk, hogy a sóoldat eljusson valamennyi orrmelléküregbe. (Gyógyszertárban megvásárolható tengerisó-oldat spray formájában, de hasonlóan hatásos az említett élettani sóoldat is.) A szoba levegőjét párologtatóval tartsuk nedvesen.

Testen kezelhető akupresszúrás pontok: Vab-4, Vab-20.

Minden arckoponya-területi problémánál, így arcüreggyulladásban is csökkenti a panaszokat a vastagbélvezeték 4-es pontjának (Vab-4) masszírozása, a hüvelykujj és a mutatóujj kézközépcsonti találkozásánál lévő mélyedésben.

Ajánljuk még a közvetlenül az orrnyílások mellett lévő Vab-20 pont nyomogatását, ami segít orrdugulásnál, valamint a két szemöldök között, az orrnyereg felett, illetve a halánték közepén található extra pontok akupresszúrás kezelését.

Vissza a betegségek listájához

Itt olvasható tanácsainkat Kürti Gábor: Gyógyítás otthon című, 2003-2004-ben több kiadásban is megjelent könyvéből vettük – a szerző hozzájárulásával.