Gyógymódkereső

Fejfájás, migrén

Az izomkötegek és -csomók fájdalmas görcseinek oldásában valóságos csodát művel a forró kamillás hátborogatás. Főzzünk erős kamillateát, 10 perc állás után szűrjük le. Felváltva használjunk két kisebb frottírtörülközőt: mártsuk a főzetbe és amilyen forrón csak lehet, borítsuk a tarkóra, a vállra és a hátra. A törülközőcserét úgy hajtsuk vége, hogy a második, forró törülközőt tegyük az elsőre, majd fordítsuk meg a csomagot, és a fölül lévőt újra benedvesítve, legalább hússzor ismételjük meg a műveletet. A feszültség már kezelés közben oldódik! Végül a kivörösödött bőrt nyugtassuk meg orbáncfűolajos bedörzsöléssel.

Meleg vizes fürdő: Helyezzük lábunkat lábszárközépig érő meleg (35 fokos) vízbe, majd fokozatosan, 5 percenként melegítsük a lábfürdő hőmérsékletét 45 °C fokra. Mielőtt a forró vizet hozzáadjuk a fürdőhöz, természetesen azonos mennyiségű vizet ki kell mernünk onnan. Langyos vizes öblítéssel fejezzük be a lábfürdőt, és törülközés nélkül húzzunk vastag zoknit, majd járkáljunk, amíg a lábunk átmelegszik és megszárad.

Hideg vizes fürdő: 5 cm-es vízben addig dörzsöljük két lábunkat egymáshoz, míg át nem melegszenek. Két perccel később a vizes lábunkra húzzunk zoknit, és feküdjünk ágyba.

Mindkét lábfürdő ellenjavallt alacsony vérnyomás, érelmeszesedés, szívpanaszok és túlműködő pajzsmirigy esetén.

Rozmaringos lábfürdő: egy csészényi rozmaringlevélből forró vízzel főzetet készítünk, beöntjük a fürdővízbe úgy, hogy a víz még ellepje a bokákat. Tíz perc múlva kiemeljük a lábakat, és egy pillanatra a már előkészített jéghideg vízbe dugjuk. A „váltófürdőt” még egyszer megismételhetjük. Szinte érezhető, ahogy az összes feszültség és blokkolt energia lehúzódik a fejből a lábakba. Rendkívül hatásos eljárás akut migrénes fájdalomnál is!

Enyhítheti a fájdalmat a forró burgonyazsák. Héjastul nyomjunk össze héjában főtt burgonyát egy vászonzsákban. Az elviselhető legmelegebb állapotban használjuk, és terítsünk rá egy vastag kendőt, hogy lassabban hűljön ki. Tegyük a zsákot 30 percre a tarkónkra, de csakis akkor, ha a fájdalom nem éppen tarkótáji.

Meridiánmasszázs: főleg halánték- és homloktáji, illetve epeeredetű fejfájásnál érdemes kipróbálni ezt az egyszerű és hatásos eljárást, amelyhez az akupunktúrás pontok ismerete sem szükséges. Kevés zsíros krémmel néhány percen át masszírozzuk végig egyszerre több ujjal vagy tenyérrel a lábszár külső oldalát. Így egyszerre hatunk a gyomor- és az epevezetékre. Fontos, hogy lefelé haladjunk, és gyengéden masszírozzunk, mert így a meridiánenergia haladási irányával megegyezően és az érintett szervek működését ösztönözve kezelünk. Hamarosan bekövetkezik a fájdalom enyhülése.

Vissza a betegségek listájához

Itt olvasható tanácsainkat Kürti Gábor: Gyógyítás otthon című, 2003-2004-ben több kiadásban is megjelent könyvéből vettük – a szerző hozzájárulásával.