Gyógymódkereső

Fogfájás

A népi gyógymódok alkalmazása természetesen nem pótolja a szakszerű fogorvosi ellátást. Előfordulhat azonban, hogy nem tudunk azonnal fogorvoshoz rohanni (például éjszaka van, vagy éppen utazunk valahová). Ilyenkor pár órás fájdalomcsillapítás is sokat jelenthet.

Kezdődő gyulladás esetén nagymértékben csökkenthetjük a duzzanat mértékét és fájdalmainkat, ha valamilyen hideg külső borogatást alkalmazunk (fagyasztott borsóval töltött nejlonzacskó, hideg tejeszacskó stb.).

Lyukas fogba tehetünk egy szemcsényi szegfűszeget, vagy cseppentsünk bele egy cseppnyi, szegfűszegből készült illóolajat. Hatékony fájdalomcsillapító.

Gyulladáscsökkentésre, fájdalomcsillapításra jó még a szórófejes flakonból a szájba spriccelt ezüstkolloid vagy a tiszta Aloe vera-kivonat (nem gél).

A gyulladt fogíny okozta fájdalmat mérsékelhetjük propolisz tabletta elszopogatásával is.

Akupresszúrás kezelés: enyhíthetjük a fájdalmat a vastagbél-meridián 4-es pontjának (Vab-4) masszírozásával. Ez az egyik legerősebb fájdalomcsillapító akupresszúrás pont. A hüvelykujj és a mutatóujj közötti izmot masszírozzuk mindkét oldalán egy-két percig. A kezelést 15-30 percenként megismételhetjük. Az izmot erősen nyomjuk – egészen addig, amíg fájdalmas nem lesz. Így érhetjük el a kívánt hatást.

Vissza a betegségek listájához

Itt olvasható tanácsainkat Kürti Gábor: Gyógyítás otthon című, 2003-2004-ben több kiadásban is megjelent könyvéből vettük – a szerző hozzájárulásával.