Kedves Látogatóink! Finanszírozási nehézségeink szponzor híján – 15 éves működés után – bennünket is arra kényszerítenek, hogy fogjuk vissza a tempót. Ezért már nem közlünk új cikkeket, de továbbra is elérhetők a keresőink, a holdnaptár, a kínai horoszkóp és a másfél évtized alatt megjelent írásaink.
Reméljük, hogy hamarosan lesz olyan üzleti partnerünk, aki akár tulajdonosként, akár üzemeltetőként lát fantáziát a Natúrszigetben, és kész tovább működtetni, fejleszteni az oldalunkat.
Továbbra is vigyázzanak magukra és szeretteikre!

Gyógymódkereső

Gyomorrontás, gyomorégés

A borsmentateához hasonló jótékony hatású a belsőleg alkalmazott mentaolaj. Egy szem kockacukorra 2-3 cseppet téve fogyasszuk, javítja az emésztést.

Meleg vizes pakolás: Nedves, meleg vászonkendőt vagy meleg vizes palackot tegyünk a gyomortájékra, és kössük át száraz gyapjúkendővel. A kötést félóránként cserélgessük, amíg be nem következik az enyhülés.

Testen kezelhető akupresszúrás pontok: Gy-36, L-4.

A gyomormeridián 36-os pontját úgy találjuk meg, hogy négy ujjunkat (a mutatóujjtól a kisujjunkig) összezárva, a sípcsontra merőlegesen a térdkalács alá helyezzük, és ebben a vonalban a sípcsonttól egy hüvelykujjnyira kifelé van az akupresszúrás pont.

A lépmeridián 4-es pontjának (L-4) pont masszírozása hatásos hányinger, hasmenés, gyomorpanaszok esetén. A pont a nagylábujj bütyke mögött egy hüvelykujjnyira található. Kezelése nyomkodással vagy ujjal való ütögetéssel történhet.

Meridiánmasszázs: Ha a Gy-36 pont helyében nem vagyunk biztosak, akkor a tenyerünkkel masszírozzuk a gyomor- és az epemeridiánt a lábszár külső oldalán. Fontos, hogy a masszírozás gyengéden és lefelé, tehát a meridián energiaáramlási irányával megegyezően történjen, annak működését ösztönözve. Ez a módszer minden emésztési zavarnál és epegörcsnél, nemegyszer fejfájásnál is beválik.

Vissza a betegségek listájához

Itt olvasható tanácsainkat Kürti Gábor: Gyógyítás otthon című, 2003-2004-ben több kiadásban is megjelent könyvéből vettük – a szerző hozzájárulásával.