Gyógymódkereső

Hörghurut, köhögés

Kiváló módszer a mellbedörzsölés, amely többféle illóolajjal (eukaliptusz, menta, fenyőtű, törpefenyő, ciprus, zsálya és levendula) végezhető. Gyermekeket már féléves kortól kezdve kezelhetünk mellkenőccsel. Igen hatékony eszköz köhögés és hörghurut ellen. A beteg mellét és hátát vastagon kenjük be, majd burkoljuk be előmelegített frottírtörülközővel, vagy húzzunk rá meleg gyapjúinget. Éjszakára hagyjuk a betegen.

Vigyázat: 3 éves kor alatt ne alkalmazzunk olyan illóolaj-keveréket, amely kámfort tartalmaz, mert légzésmegállást okozhat!

Hasznos lehet az őrölt mustármag- vagy túrópakolás. Kávédarálóban őröljük meg a mustármagot, esetleg mozsárban is apró darabokra törhetjük. Az őrölt magból 6-7 evőkanálnyit keverjünk el disznózsírban, készítsünk sűrű masszát. Helyezzük a mellkasra és a hátra, majd kössük át. A pakolás 20 percig maradjon fenn, az eljárást két nap múlva ismételjük meg.

Hasonló pakolást sovány túróból is készíthetünk. Néhány csepp ecetet és annyi hideg tejet adjunk hozzá, hogy kenhető legyen. Simítsuk rá vászonkendőre és helyezzük a mellkasra meg a hátra. A borogatást akkor távolítsuk el, ha a túró megszáradt. Szükség esetén az eljárás többször ismételhető.

A fent említett mellkenőcs hatásos inhalálószer is lehet hörghurut, köhögés és nátha esetén. A kenőcsből egy teáskanálnyit oldjunk fel egy tál forró vízben, terítsünk a fejünkre fürdőlepedőt, úgy üljünk a tál elé, és lélegezzük be a gőzöket. Szemünket csukjuk be. Az inhalálás legfeljebb 10-25 percig tartson, és naponta két alkalommal végezzük.

Inhalálni sós vízzel ugyancsak lehet. Lehetőleg tengeri sót használjunk. Tehetünk a vízbe némi szódabikarbónát vagy Salvus vizet is.

Jógalégzés: Mindenfajta légúti megbetegedésben, így hörghurutnál is sokat segíthetnek a jóga légzőgyakorlatai (pránájáma). Mindenekelőtt a teljes jógalégzést kell megtanulnunk. Ennek lényege az, hogy először hasi légzést végzünk, majd fokozatosan szívjuk fel a levegőt a tüdő középső és felső részébe, végül a tüdőcsúcsot is megtöltjük levegővel. Belégzéskor a hasfal előre domborodik, a kilégzés végén belapul. Kizárólag az orron át lélegezzünk be és ki.

Ha a teljes jógalégzés már jól megy, alkalmazhatjuk a váltott orrlyukú légzést is. Ehhez tegyük a mutató- és a középső ujjunkat a két szemöldök között a homlok alsó részére. Hüvelykujjunkkal az egyik, a gyűrűs ujjunkkal a másik orrlyukunkat zárhatjuk el, illetve nyithatjuk ki. A gyakorlatot szájon át végzett kilégzéssel kezdjük, majd csak az egyik orrlyukon lélegzünk be, azt zárjuk, és a másikon lélegzünk ki. Ugyanott kezdjük a következő belégzést, és a levegőt ismét a másik orrlyukon fújjuk ki. Vagyis mindig belégzés után váltunk orrlyukat.

A váltott orrlyukú légzés erőteljesen tisztítja a légutakat, segít eltávolítani a letapadt váladékot. Ha már hosszabb ideje végezzük, érezni fogjuk, hogy hol a tüdő bal, hol a jobb oldala telik meg jobban levegővel. A belélegzett levegő mennyisége akár 30-40%-kal is több lehet a megszokottnál. A tisztító hatás mellett lényeges az is, hogy a több levegő több életerőt, nagyobb vitalitást jelent. Természetesen így valamennyi szervünk több oxigénhez jut, ezáltal javul a működése.

A váltott orrlyukú légzés egyik különösen hatásos változata a tisztító légzés, amelynél a belégzés a szokott módon, a kilégzés azonban gyorsan, erőteljesen történik, miközben a másik orrlyuk zárva van. Néhányszor ismételjük. Hamar szükségünk lesz zsebkendőre. Magunk is elcsodálkozunk majd, mennyi váladék távozik így, természetes módon az orrmelléküregekből.

Vissza a betegségek listájához

Itt olvasható tanácsainkat Kürti Gábor: Gyógyítás otthon című, 2003-2004-ben több kiadásban is megjelent könyvéből vettük – a szerző hozzájárulásával.