Gyógymódkereső

Magas vérnyomás

Testen kezelhető akupresszúrás pontok: Kor-20, Vab-11, Gy-36, M-3.

A kormányzó vezeték 20-as pontjának (Kor-20) kezelésével gyorsan érhetünk el vérnyomáscsökkenést, csillapíthatjuk a fejtető fájdalmát, a szédülést és a fülzúgást. Nyomogassuk a fejtető legmagasabb pontját, a két fülcsúcsot összekötő vonal és a középvonal metszéspontjában.

A vastagbélvezeték 11-es pontjának (Vab-11) kezeléséhez a behajlított könyökön felül nyomjuk meg néhányszor a könyökhajlat külső szélét.

A gyomormeridián 36-os pontját (Gy-36) szintén érdemes masszírozni. Négy ujjunkat (a mutatóujjtól a kisujjunkig) összezárva, a sípcsontra merőlegesen a térdkalács alá helyezzük, és ebben a vonalban a sípcsonttól egy hüvelykujjnyira kifelé találjuk meg az akupresszúrás pontot.

Vérnyomáscsökkentésre, a máj működésének erősítésére, fejfájásnál, szédülésnél kiváló a májvezeték 3-as pontjának (M-3) kezelése. Ez a lábfejen található, a nagyujj és a második ujj (az 1. és a 2. lábközépcsont) találkozása előtti bemélyedésben.

Fülkezelés: Masszírozzuk a fülhátat középről felfelé haladva a fülcsúcsig 30-szor. A fülcsap külső oldalának felső részét ugyancsak érdemes erősen nyomogatni.

Masszírozhatjuk még a kéztőcsontokat a csuklótól az ujjak felé; a kéz középső ujját a körömágy mellett, a hüvelykujj melletti részen; valamint a csuklóízület közepét.

Ugyancsak vérnyomáscsökkentő hatású, ha valamennyi ujjunkat húzogatjuk, masszírozzuk az ujjak tövétől az ujjbegyek irányába haladva.

Vissza a betegségek listájához

Itt olvasható tanácsainkat Kürti Gábor: Gyógyítás otthon című, 2003-2004-ben több kiadásban is megjelent könyvéből vettük – a szerző hozzájárulásával.