Gyógymódkereső

Menstruáció előtti tünetegyüttes (PMS)

Csillapítja a hasi fájdalmat a meleg vizes borogatás. Mártsunk forró vízbe egy vászonkendőt, nyomjuk ki, majd gyapjúkendővel rögzítve helyezzük a pakolást az alhasra. Meleg vizes palack vagy termofor ugyancsak megfelel. Serkenti a vérellátást, görcsös hasfájás esetén lazító hatású. Naponta többször is ismételhető.

Hasonlóképpen működik a meleg fürdő. Lefekvés előtt vegyünk 34-37 °C-os fürdőt, és 10-15 perc elteltével hideg vagy langyos vizes tusolással fejezzük be.

A havivérzés várható időpontja előtt néhány nappal fürödjünk cickafarkfüves vízben. A fürdővízhez hozzáadott kivonat állhat csak cickafarkból, de lehet benne palástfű is, esetleg fehér árvacsalán. Érdemes kipróbálni, személy szerint mely gyógynövények hatnak a legjobban.

Testen kezelhető akupresszúrás pontok: L-6, Szb-6.

Minden kismedencei problémánál, hólyaghurutnál, női bajoknál, szabálytalan menstruációban javasolt a lépmeridián 6-os pontjának (L-6) masszírozása. Ez a belboka felett négy harántujjnyira, a sípcsont hátsó szélénél található. Vigyázat: ha a pont felett visszeres a láb, nem szabad kezelni, és állapotos nőnél sem alkalmazható!

A szívburokvezeték 6-os pontját (Szb-6) úgy találjuk meg, hogy középső három kézujjunkat összezárva, merőlegesen a csuklóredőre helyezzük a kar belső oldalán, és ebben a magasságban nyomogatjuk a párhuzamosan futó két hosszú ín közötti részt.

Vissza a betegségek listájához

Itt olvasható tanácsainkat Kürti Gábor: Gyógyítás otthon című, 2003-2004-ben több kiadásban is megjelent könyvéből vettük – a szerző hozzájárulásával.