Gyógymódkereső

Menstruációs fájdalom, görcs

Régóta ismert, népi gyógymód a meleg vizes vagy meleg vizes palackkal végzett borogatás. A pakolást rögzítsük szorosan gyapjúkendővel. Hasznos lehet a melegítőpárna is. Enyhíti a görcsöket, lazító hatású, de mivel a meleg serkenti a keringést, előfordulhat, hogy az erős vérzés még erősebb lesz.

A fájdalmas menstruációval gyakran együtt járó mellfájdalmakat csillapítja a hűvös mezeizsurló-teával végzett borogatás. Ha a mell duzzad, feszít, tegyünk rá majoránnás teával készített meleg borogatást.

Lefekvés előtt vegyünk meleg fürdőt, 34-37 oC-os vízben 10-15 percig. Hideg vagy langyos vizes tusolással fejezzük be a fürdést.

Fájdalomcsillapító hatású a mezei zsurlóval és cickafarkkal készített ülőfürdő. Mindkét növényből vegyünk 50-50 grammot, öntsünk rá egy liter, forrásban lévő vizet, és 10 perces állás után, megszűrve adjuk a fürdővízhez.

A cickafarkfüves teljes vagy ülőfürdő önmagában is hasznos. Egy maréknyi cickafarkat forrázzunk le egy-két liter vízzel, hagyjuk állni 10 percig, majd szűrjük le. Az így nyert kivonatot öntsük a fürdővízhez; ülőfürdőhöz a fele is elegendő. A fürdő 10-15 percen belül teljesen megszünteti a görcsöket.

A magyar népi orvoslás citromfűfőzettel való gőzölést, illetve ülőfürdőként kamillaforrázatot is ajánl. A kamillagőzös altesti fürdő oldja a görcsöket és lazít. Bidében vagy megfelelő nagyságú műanyag tálban egy csésze kamillavirágot 1 liter forró vízzel leforrázunk. Vigyázat: a gőz ne legyen túl forró! A tálon helyet foglalva, néhány percen belül tapasztalható a görcsök oldódása.
Fokozza a hatást, ha fürdő után kamillaolajjal bedörzsöljük az altestet.

Kamillaolajat házilag is készíthetünk: két maréknyi kamillavirágot szórjunk egy átlátszó üvegbe, öntsünk rá egy liter olívaolajat, és három hétig hagyjuk napon állni. Szűrés után, üvegbe áttöltve, korlátlan ideig felhasználhatjuk.

Testen kezelhető akupresszúrás pontok: L-6, Bef-4, Bef-6, H-23, V-3.

Minden kismedencei problémánál, hólyaghurutnál, női bajoknál, szabálytalan menstruációnál javasolt a lépmeridián 6-os pontjának (L-6) masszírozása. Ez a belboka felett négy harántujjnyira, a sípcsont hátsó szélénél található. Vigyázat: ha a pont felett visszeres a láb, nem szabad kezelni, és állapotos nőnél sem alkalmazható!

A befogadó meridián 4-es pontja (Bef-4) 4 harántujjnyira a köldök alatt, a test középvonalában található. Kezelése segít szabálytalan menstruációnál, vizelet-visszatartási zavarban.

A befogadó vezeték 6-os pontjának (Bef-6) kezelése hasznos szabálytalan vagy fájdalmas menstruációnál és vizelet-visszatartási zavarban (inkontinencia). A köldök alatt másfél hüvelykujjnyira, vagyis 2 harántujjnyira található a test középvonalában. A keleti harcművészetekben ezt a pontot energiaközpontnak tartják. Masszázsa dörzsöléssel vagy nyomkodással történik.

A húgyhólyag-meridián 23-as pontjának (H-23) kezelése elsősorban a veseműködés serkentése céljából javasolt, emellett fontos szabálytalan menzesznél, fülzúgásnál, homályos látásnál. A gerinc mindkét oldalán, két-két ujjnyira a 2. lumbális csigolya tövisnyúlványának alsó szélétől oldalra található. Ha a tenyereket a csípőre helyezzük, hüvelykujjaink hátul éppen erre a pontra mutatnak.

A veseműködés erősítésére hasznos a vesevezeték 3-as pontjának (V-3) masszírozása. Az Achilles-ín és a belső boka vége közötti távolság felénél található. A V-3 pont kezelése jó még torokfájásra, fogfájásra, asztmánál és szabálytalan menzesznél.

Vissza a betegségek listájához

Itt olvasható tanácsainkat Kürti Gábor: Gyógyítás otthon című, 2003-2004-ben több kiadásban is megjelent könyvéből vettük – a szerző hozzájárulásával.