Gyógymódkereső

Prosztataproblémák

Prosztatagyulladásnál fontos a folyadékbevitel növelése ásványvízzel vagy desztillált vízzel. Ily módon lehet ösztönözni a vizeletürítést, megelőzni a vizelet visszatartását, a hólyag és a vese fertőzését.

A prosztatarák megelőzésében fontos a helyes étrend. Gondoskodjunk a teljes értékű, feldolgozatlan ételek fogyasztásáról, a cink és a telítetlen zsírsavak rendszeres beviteléről. Fogyasszunk hidegen sajtolt olajokat, például szezámmagból vagy olívából készülteket. Együnk több olajos magvat, tökmagot, diót, mogyorót, nyers zöldséget, gyümölcsöt, babot, borsot és barna rizst. Igyunk frissen préselt gyümölcslét.

A szójabab fitoszterolokban különösen gazdag, ezek koleszterinszint-csökkentő hatása is jól dokumentált. Kutatások szerint a fitoszterolt tartalmazó étrend növeli a vizeletürítést, ugyanakkor csökkenti a hólyagban maradt vizelet mennyiségét. A szójaételek másik előnyös hatása, hogy a bennük lévő fitoösztrogéneknek köszönhetően csökken a prosztatarák kockázata.

Kerüljük viszont a finomított szénhidrátokat, a kávét, az erős teát és az alkoholt, különösen a sört, valamint a túl sok zsíros ételt, mert mindezek izgató hatásúak, és tanulmányok szerint összefüggnek a prosztatarákkal. Este már ne igyunk sok folyadékot.

Fontos a testgyakorlás, de a kerékpározás nem javasolt. Jót tesz a séta. Ha nagyon hideg az idő, a beteg ne menjen a szabadba.

A prosztatagyulladásos betegnél a szex irritálhatja a prosztatát és késleltetheti a gyógyulást.

A következő ülőfürdőt hólyagpanaszoknál ajánljuk, akut prosztatagyulladásnál viszont tilos! Üljünk a 35 °C-os vizet tartalmazó kádba, a víz csak az alsó bordaívig érjen. Adjunk hozzá 5 percenként forró vizet, és mindig merjünk ki a kádból ugyanannyit, hogy a vízszint változatlan maradjon. Mindezt addig végezzük, amíg az ülőfürdő hőmérséklete el nem éri a 45 °C-ot. Ehhez kb. 20 perc szükséges. További 5-10 percig maradjunk a vízben, majd fél órát izzadjunk az ágyban, mielőtt hideg vízzel lemosakodnánk.

Érdemes megpróbálni gyulladás esetén a káposztalevél-pakolást, amely minden gyulladás esetében, így prosztatagyulladásban is hatékony. Sodrófával törjünk puhára néhány vörös, zöld vagy fehér káposztalevelet, helyezzük több rétegben az altestre, és rögzítsük könnyű kötéssel. Éjszakára is hagyjuk a testen.

Testen kezelhető akupresszúrás pontok: Bef-1, Bef-4, H-23, L-6, Gy-36.

A befogadó meridián 1-es pontjának (Bef-1) kezelése segít prosztatagyulladásnál és húgycsőgyulladásban. (Vízbefulladásnál életmentő lehet ennek a pontnak masszírozása.) A Bef-1 pont a gát közepén található, a végbélnyílás és a herezacskó között. Masszázsa légzésvisszatartás közben, csipkedéssel vagy présnyomással történik.

A befogadó meridián 4-es pontja (Bef-4) 4 harántujjnyira a köldök alatt, a test középvonalában található. Kezelése segít impotenciánál és vizelet-visszatartási zavarban.

A húgyhólyag-meridián 23-as pontjának (H-23) kezelése elsősorban a veseműködés serkentése céljából javasolt, emellett fontos impotenciánál, fülzúgásnál, homályos látásnál. A gerinc mindkét oldalán, két-két ujjnyira a 2. lumbális csigolya tövisnyúlványának alsó szélétől oldalra található. Ha a tenyereket a csípőre helyezzük, hüvelykujjaink hátul éppen erre a pontra mutatnak.

Minden kismedencei problémánál, hólyaghurut és impotencia esetén javasolt a lépmeridián 6-os pontjának (L-6) masszírozása. Ez a belboka felett négy harántujjnyira, a sípcsont hátsó szélénél található. Vigyázat: ha a pont felett visszeres a láb, nem szabad kezelni!

A gyomormeridián 36-os pontját szintén érdemes masszírozni. Négy ujjunkat (a mutatóujjtól a kisujjunkig) összezárva, a sípcsontra merőlegesen a térdkalács alá helyezzük, és ebben a vonalban a sípcsonttól egy hüvelykujjnyira kifelé találjuk meg az akupresszúrás pontot.

Vissza a betegségek listájához

Itt olvasható tanácsainkat Kürti Gábor: Gyógyítás otthon című, 2003-2004-ben több kiadásban is megjelent könyvéből vettük – a szerző hozzájárulásával.