Gyógymódkereső

Idegesség, szívtájéki szorítás

„Szívidegességnél” segítenek a hideg vizes eljárások. Helyezzünk hűvös borogatást a szívtájra, vagy tegyük a lábunkat 3 percre hideg vízbe, aztán dörzsöljük erősen szárazra. Az is segít, ha a kezünket hideg víz alá tartjuk, vagy hideg vízzel teli mosdótálban 3 percig fürdetjük. Valamennyi hideg vizes módszer nagyon frissítő hatású, magas vérnyomás esetén azonban tilos alkalmazni őket!

A hideg karfürdőt úgy végezzük, hogy a karokat a kéztől egészen a felkar középső részéig merítsük 15-20 fokos hideg vízbe 20-30 percen keresztül. Ne töröljük meg a karunkat, hanem mozgással melegítsük és szárítsuk. A fürdőt naponta ismételhetjük. Nyugtat és erősít, segít ideges szívpanaszoknál, idegességben, kimerültség és álmatlanság ellen, de alkalmazása ugyancsak tilos magas vérnyomásos betegeknél és szívgörcsre való hajlam esetén.

A hát és a szív tájékának masszírozása enyhíti az ideges szívpanaszokat.

Testen kezelhető akupresszúrás pontok: Szb-6, Szb-7, Sz-8.

A szívburokvezeték 6-os pontját (Szb-6) úgy találjuk meg, hogy középső három kézujjunkat összezárva, merőlegesen a csuklóredőre helyezzük a kar belső oldalán, és ebben a magasságban nyomogatjuk a párhuzamosan futó két hosszú ín közötti részt.

Szívdobogásérzésnél, szívizomgyulladásnál, mandulagyulladás és álmatlanság esetén is hasznos az Szb-7 pont kezelése. A csukló tenyér felőli oldalának közepén található.

A szívmeridián 8-as pontját (Sz-8) úgy találhatjuk meg könnyen, hogy ujjainkat behajlítjuk a tenyerünkbe, és azt a pontot masszírozzuk, ahová a behajlított kisujjunk ér a tenyéren.

Vissza a betegségek listájához

Itt olvasható tanácsainkat Kürti Gábor: Gyógyítás otthon című, 2003-2004-ben több kiadásban is megjelent könyvéből vettük – a szerző hozzájárulásával.