Gyógymódkereső

Szorongás, pániktünetek

Gyakran szorongó embereknek és pánikbetegeknek feltétlenül kerülniük kell az alkoholt, a koffeint (nemcsak a kávéban, hanem a teában is benne van), a cukrot (és a finomított szénhidrátokat), továbbá a táplálékallergéneket.

Érdemes viszont emelni a kalcium- és magnéziumtartalmú ételek arányát, valamint azokét, amelyekben bőségesen vannak B-vitaminok (niacin, piridoxin és tiamin). Az utóbbiak jó forrásai: (sör)élesztő, búzakorpa, búzacsíra, zabpehely, amerikai mogyoró, zöldségfélék, tej, máj, vese, szív, marhahús, tojás.

Ajánlott sok szőlőt, más gyümölcsöt, salátát, mézet, tejet és fokhagymát fogyasztani. Ne használjunk sok fűszert.

Az alma, az eper és a zeller ugyancsak „erősíti az idegeket”. Vigyázat: aki eperre allergiás, természetesen ne egyen belőle.

Szorongás oldására ajánlják még a magas szerotonintartalmú, jó minőségű keserű csokoládé mértékletes fogyasztását. Olyat válasszunk, amelyben nem pótolták más anyaggal a kakaóvajat.

Talán túl egyszerűnek tűnik, mégis igaz, hogy egyedül a kávé elhagyása már elegendő lehet a tünetek teljes megszűnéséhez. Ezt klinikai bizonyítékok támasztják alá. Ne feledjük, hogy a kólaféleségekben is sok a koffein, ezeket tehát ugyancsak töröljük az itallapról.

Légzőgyakorlatok: Pusztán a belégzés, illetve a kilégzés időtartamának szabályozásával képesek vagyunk megnyugtatni vagy élénkíteni magunkat. A hosszan tartó, lassú kilégzés nyugtató hatású. Ilyenkor a paraszimpatikus idegrendszer közvetítésével csökken a vérnyomás, lassul a pulzus, és mérséklődik a szexuális késztetés.

Egyszerű módszer a következő: ha feszültek, idegesek vagyunk, és szeretnénk megnyugodni, akkor végezzünk belégzést kb. 5 másodpercig, ne tartsunk légzésszünetet, hanem azonnal, lassan lélegezzük ki a levegőt kb. 10–15 másodperc alatt. Ez után tartsunk légzésszünetet néhány másodpercig, mielőtt megkezdenénk a következő belégzést.

Vissza a betegségek listájához

Itt olvasható tanácsainkat Kürti Gábor: Gyógyítás otthon című, 2003-2004-ben több kiadásban is megjelent könyvéből vettük – a szerző hozzájárulásával.