Gyógymódkereső

Torokgyulladás, mandulagyulladás

Friss gyömbérgyökérből főzött, erős teával ugyancsak érdemes gargarizálni. A gyömbért egyébként úgy is felhasználhatjuk, hogy a gyökeret megreszeljük, és a gyömbérport mézzel összekeverve kiskanalanként lenyeljük.

Orvosi vagy kerti zsálya levelét tegyük forró vízbe és hagyjuk 5 percig állni. Ha már kissé lehűlt, egy csészényi teával öblögessük a torkunkat, gargarizáljunk.

Főleg gyermekek szoktak panaszkodni a garatban fellépő kellemetlen, összehúzó érzésre. Ez enyhíthető, ha zsályalevélből és kamillavirágból (fele-fele arányban) készítünk teát, és azzal öblögetünk. Az eljárást akár óránként ismételhetjük, különben nem használ.

Hasznos lehet még a kakukkfűtea.

Felnőttek hígítatlan vagy kissé hígított svédkeserűvel is gargarizálhatnak. Egy pohár vízhez adjunk három evőkanálnyi svédcseppet. A hígítatlan svédkeserű még gyorsabban megszünteti a gyulladást.

Öblögethetjük a torkunkat másképp is. Egy pohár langyos vízben oldjunk fel egy evőkanál sót, de helyette belefacsarhatjuk a vízbe egy fél citrom levét, vagy tehetünk bele 3-5 csepp jódtinktúrát.

Hasznos lehet az almaecetes gargarizálás. Egy pohár vízbe tegyünk két teáskanálnyi almaecetet, és azzal öblögessünk.

Ha a torokgyulladást izzadás és láz kíséri, a tünetek nyakborogatással enyhíthetők. Hideg vízzel nedvesítsünk be egy lenvászon kendőt, csavarjuk ki, és tekerjük nem túl szorosan a nyak köré. Kössük át meleg gyapjúsállal. A megszáradt kötést 20-30 perc múlva vegyük le. A borogatás napjában többször alkalmazható, de súlyos esetben nem helyettesíti az orvosi kezelést.

Bevált házi gyógymód a túróval vagy őrölt mustármaggal történő pakolás, amely hatékonyan csillapítja a gyulladást.

Testen kezelhető akupresszúrás pontok: Vab-4, Vab-11, Kor-14, Szb-6, T-5, T-11.

Mérsékli a tüneteket a vastagbélvezeték 4-es pontjának (Vab-4) masszírozása, a hüvelykujj és a mutatóujj kézközépcsonti találkozásánál lévő mélyedésben.

Az immunrendszer hatékonyságának fokozására a behajlított könyökön felül nyomjuk meg néhányszor a könyökhajlat külső szélét (vastagbélvezeték 11-es pont).

A kormányzóvezeték 14-es pontja (Kor-14) az utolsó, vagyis a 7. nyakcsigolya és az 1. hátcsigolya tövisnyúlványa között található.

A szívburokvezeték 6-os pontját (Szb-6) úgy találjuk meg, hogy középső három kézujjunkat összezárva, merőlegesen a csuklóredőre helyezzük a kar belső oldalán, és ebben a magasságban nyomogatjuk a párhuzamosan futó két hosszú ín közötti részt.

Csillapítja a köhögést a tüdővezeték 5-ös pontjának (T-5) finom nyomása. Úgy találhatjuk meg, hogy miközben tenyerünk felfelé néz, a könyökhajlat redőjének hüvelykujj felőli szélét masszírozzuk.

A tüdőmeridián 11-es pontjának (T-11) kezelése hasznos akut mandulagyulladás esetén, emellett magas láznál a tüdő hűtésére is alkalmas. A pont a hüvelykujj körömágyának külső szögleténél található, a körömtől 2-3 milliméterre. Vagy a másik hüvelykujj körmével erősen nyomjuk, vagy körömmel csipkedjük, ujjbeggyel nyomkodjuk.

Vissza a betegségek listájához

Itt olvasható tanácsainkat Kürti Gábor: Gyógyítás otthon című, 2003-2004-ben több kiadásban is megjelent könyvéből vettük – a szerző hozzájárulásával.