Létrejön a homeopátia barátainak országos klubhálózata

Egyre népesebb a homeopátiás kezelést igénylők és használók tábora. Ennek a 200 évnél is régebbi gyógymódnak a népszerűsége nem véletlen. Sokan ismerték fel a hagyományos gyógyászat korlátait és nem ritkán káros hatásait. Mind több orvos kolléga kezd homeopátiás tanulmányokba, de a betegek és hozzátartozóik is egyre szélesebb körben használnak homeopátiás szereket. Aki már tapasztalta a homeopátia jótékony hatását, egyre igényesebb használója lesz, gyarapítani szeretné a tudását. A laikusok a szükséges információkat néhány könyvből, rövidke kiadványokból, a sajtóból, esetleg az internetről gyűjtögetik. Ki mihez fér hozzá. Ezen a helyzeten változtathat az a kezdeményezés, amelynek célja, hogy létrejöjjön a homeopátia barátainak országos klubhálózata.

Szükségessé vált, hogy az érdeklődők segítséget kapjanak ismereteik elmélyítéséhez. Nagyon fontos, hogy a homeopátiás gyógymód lényegét, lehetőségeit és korlátait mindenki megismerhesse, mert ez a tudás a kiindulópontja és egyben a bázisa a jól alkalmazott kezelésnek. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani és az egymás közti kapcsolat és tapasztalatcsere alapjait lerakni azzal a kezdeményezésünkkel, hogy elkezdjük kiépíteni a homeopátia barátainak országos klubhálózatát. A különböző városokban, településeken létrejött laikus klubok sejtjei lehetnének egy szervezett, irányított továbbképzésnek. A majdani klubok ismerhetnék egymás programjait, előadóit, könyvtárait. Ötleteket cserélhetnének a foglalkozások, találkozások témáit illetően.

Hogyan képzeljük a hálózat létrejöttét?

A Magyar Homeopata Orvosi Egyesület támogatásával bárhol az országban szerveznénk laikus tanfolyamot, ahol lehetőség nyílna arra, hogy a résztvevők elsajátítsák az alapokat és megtanulják a legfontosabb mindennapi heveny betegségek, mint például a sérülések, megfázások, utazási betegségek stb. homeopátiás kezelését. Ez nem új dolog, az egyesület évek óta indít ilyen képzést ott, ahol igény van rá.

A tanfolyamok résztvevői, a szelíd gyógymód barátai rendszeresen találkozhatnának, előadásokat, beszélgetéseket szervezhetnének egymás között. Jó példa erre a Szentendrei Laikus Klub, melynek tagjai egy alaptanfolyamon ismerkedtek meg egymással évekkel ezelőtt, és azóta havi rendszerességgel találkoznak, előadókat hívnak, közös könyveket vásárolnak. Célkitűzéseiket a leendő klubok is magukévá tehetnék. Mik ezek a célok? A homeopátia mind szélesebb körben való megismerése és megismertetése, a tapasztalatok, sikerek, kudarcok megbeszélése, a kezeléssel kapcsolatos tévhitek eloszlatása, szakemberek által irányított tanulások, továbbképzések.

Közös célunk, hogy a homeopátia legyen olyan, a maga helyén és idejében választható gyógymód, melyet kezelőorvosunk is ismer és elismer. A hagyományos gyógyászat nem a homeopátia ellenfele, hanem annak „társa” kell hogy legyen, hiszen egymásnak kiegészítői, gyakran alternatívái. Mindkettőnek, mint minden gyógyítással foglalkozó tudománynak, ugyanaz a célja: a gyógyítás.

„A gyógyítás legmagasabb eszménye az egészség gyors, kíméletes, tartós helyreállítása, illetve a betegség teljes mértékű elhárítása és megszüntetése a legrövidebb, legbiztosabb és legártalmatlanabb módon, könnyen érthető elvek alapján.” – írta Samuel Hahnemann, a homeopátia atyja. Ezt az állítását, gondolom, senki sem vitatja.

Ennek a nagy és bátor feladatnak a médiatámogatását vállalta el a tévéből jól ismert Pártai Lucia meteorológus, valamint a Natúrsziget portál. Sebő Zsuzsanna gyermekgyógyász, homeopata orvos kezdeményezésére, vele összefogva elhatározták, hogy segítik az országos laikus klubhálózat kiépítését.

Terveink szerint a Natúrszigeten hamarosan tartalmi szolgáltatást nyújtó, külön homeopátiás menüpont nyílik, ahol a különböző heveny betegségek kezeléséről, a homeopátiás szerekről olvashatnak majd, emellett homeopata orvos válaszol az olvasók kérdéseire. Ugyancsak itt tájékoztatunk majd a létrejött klubok életéről, programjairól is.

Örömmel adjuk hírül, hogy a szentendrei klub után másodikként Nagykovácsiban tervezünk klubindítást. A homeopátia barátainak nagykovácsi klubja 2005. november 12-én, szombaton 18 órai kezdettel tartja alakuló rendezvényét a Tündérvár Óvodában (Nagykovácsi, Szeles u. 5.).

A tervezett program:

  • A laikus klubhálózat célja, programja. Ismerteti: dr. Sebő Zsuzsa.
  • Mi mindenre jó a homeopátia – lehetőségek és határok. A tipikus őszi betegségek kezelése homeopátiával. Előadó: dr. Sebő Zsuzsa.
  • Néhány ötlet és javaslat a nagykovácsi klub működésével, programjával kapcsolatban.
  • A klub vezetőségének megválasztása.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Dr. Sebő Zsuzsa

Érdeklődni lehet laikus homeopátiás tanfolyam indításáról a következő címen: sebo.zsuzsa@axelero.hu
Klubalakításról további információt nyújt Borsódy Eszter, a Szentendrei Homeopata Klub vezetője: eszter.clarion@axelero.hu