Természetgyógyászok engedélye – van is, meg nincs is

A természetgyógyászhoz forduló emberek közül kevesen tudják, de még a szakmában sem értesült róla mindenki, hogy tavaly nyáron – központi rendelkezés nyomán – egyszerre lejártnak minősítették valamennyi természetgyógyász korábban kiadott működési engedélyét. A természetgyógyászok „tudatlanságát” magyarázza, hogy nemigen olvashattak vagy hallhattak erről, a működési engedélyekkel hivatalból foglalkozó tisztiorvosi szolgálat (ÁNTSZ) pedig nem vette a fáradtságot, hogy valamilyen módon értesítse az érintetteket.

A rendelkezés szempontjából semmilyen jelentősége nem volt annak, hogy valaki mikor kapta meg az ÁNTSZ-től a működési engedélyét, így akár néhány hónapos vagy egyéves engedélyek is egy csapásra érvénytelenné váltak. A rendelkezés nyilvánvalóan összefügg Magyarország csatlakozásával az Európai Unióhoz, bár hogy ebből az új helyzetből pontosan milyen egyéb változások származnak, azzal szinte senki sincs tisztában. Egy biztos: aki véletlenül nem értesült az új helyzetről – például azért, mert új rendelőbe költözött, ezért meg kellett keresnie az ÁNTSZ-t –, az más forrásból nehezen tudhatta volna meg, mi a dolga. Az ÁNTSZ honlapján egy árva szó nem szólt a szakmának arról, hogy mi a teendő, sőt a tisztiorvosi szolgálat még ahhoz sem vette a fáradtságot, hogy legalább a természetgyógyászattal foglalkozó három folyóirathoz – a Természetgyógyász Magazinhoz, az Elixírhez és az Ideálhoz – eljuttassa közleményét. Arról nem is szólva, hogy esetleg levélben értesítsék az érintett természetgyógyászokat.

Hallani vélem persze az ellenvetést: miből lett volna pénz annyi levélre. Gondoljuk csak el, mondjuk, 3 ezer levél kipostázása kb. 200 ezer forintba került volna. Erre pedig honnan teremtett volna fedezetet az amúgy is szűk forrásokkal gazdálkodó intézmény?

Igen ám, csakhogy aki nem értesült időben a változásról, az nem is kérhette időben, hogy újítsák meg az engedélyét. Ha viszont nem tudta beadni a kért formanyomtatványt, akkor legfeljebb szívhatja a fogát, mert utólag már kb. háromszor annyit kell fizetnie, amiért késett a hivatalnál.

Az már csak „hab a tortán”, hogy hónapok óta hiába várnak tisztiorvosi engedélyre azok is, akiknek már rég meg kellett volna kapniuk azt. Lehet, hogy az ÁNTSZ-re nem érvényes a 30 napon belüli válaszolási kötelezettség? A működő természetgyógyászok többségének így legfeljebb egy darab papír van a birtokában arról, hogy az ÁNTSZ-nél átvették a működési engedély iránti kérelmét.

És mit tehet ilyenkor a segítségre szoruló beteg, ha meg akar bizonyosodni arról, hogy valóban végzett, vizsgázott természetgyógyászhoz fordult? Csak egyet tanácsolhatok: ne érdeklődjön (egyelőre) a működési engedélyről, elégedjen meg a gyógyító végzettségét igazoló oklevéllel, amit általában a rendelő falára kifüggesztve úgyis megtalál.

Ami a fenti történetet illeti, annak sokféle tanulsága lehet. Én itt csak egy dolgot kérdezek. Muszáj az ilyen ügyeknek így történniük kis hazánkban? És csak halkan teszem hozzá: hol van ilyenkor a természetgyógyász szakma érdekképviselete? Nem kellett volna már rég megszólalniuk?

(A fenti témához Önök is hozzátehetik tapasztalataikat a Fórumban.)

Cogito
Natúrsziget