A rák megelőzhető

Új, hasznos könyv segíti a rák megelőzését és a háziorvosok ezzel kapcsolatos munkáját. A Magyar Rákellenes Liga sajtótájékoztatón ismertette a Fővárosi Önkormányzat támogatásával, a SpringMed Kiadó gondozásában most megjelent kiadványát, amelynek szerzője dr. Cornides Ágnes. A mű sokatmondó címet kapott: Ami rajtunk múlik. Hogyan csökkentsük a rák kialakulásának kockázatát?

Dr. Misz Irén Írisz, az Országos Egészségfejlesztési Intézet főigazgatója a könyvet méltató előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország a daganatos betegségek okozta halálozást illetően világviszonylatban az első helyen áll. Megdöbbentő adatokkal szembesültünk: hazánkban évenként 58 ezer új rákos megbetegedést diagnosztizálnak, s minden évben 34 ezren – vagyis naponta 93-an! – halnak meg ebben a betegségben. A rák egyébként a halálozási listán a második helyen áll – a szív- és érrendszeri betegségek után.

A kötet megmutatja, mit tehetünk azért, hogy legyőzhessük a rákot. Bár a betegség létrejöttét megakadályozni egyelőre nem vagyunk képesek, kialakulásának kockázatát nagymértékben csökkenthetjük.

A könyv felépítése rokonszenves, könnyen követhető: a rövid mondatokban megfogalmazott tényeket az adott terület ismeretanyagának részletesebb kifejtése követi, majd a mindennapi életvitelt érintő ajánlások, gyakorlati tanácsok következnek. Számos kutatás igazolja, hogy az elhízás megelőzésével, a dohányzás megszüntetésével, a testmozgás fokozásával és az alkoholfogyasztás csökkentésével a rákos betegségek fele ki sem alakulna. A rák legyőzése tehát nem csupán orvosi feladat, a sikerért a betegnek is tennie kell. A gyógyulás legfőbb záloga az, hogy a betegséget már kezdeti szakaszában észleljék.

A Magyar Rákellenes Liga önkénteseinek munkájával és támogatóinak adományaival segíti a rák korai felismerését, a kockázati tényezők minimálisra való csökkentését, a betegek gyógyítását és rehabilitációját, valamint a rákkutatást. Az általuk bemutatott új könyvet valamennyi háziorvoshoz eljuttatják.