Füstmentes iskolák, rendelők és kórházak?

Ahol meleg ételt szolgálnak fel, ott legyünk szigorúbbak, a bárok és a falusi kocsmák tekintetében lehetünk megengedőbbek – így foglalta össze Kökény Mihály népegészségügyi kormánymegbízott a dohánystoppal kapcsolatban készített közvélemény-kutatás tanulságait. Az egészségügyi és az oktatási intézményekben akár már idén életbe léphet a dohányzás teljes tilalma – adta hírül a Magyar Hírlap. Dobozi Pálma és Rovó Attila cikkéből kiderül, hogy a meleg ételt felszolgáló vendéglátó-ipari egységekben erre később, öt éven belül kerülhet sor.

Közvélemény-kutatási adatok szerint a megkérdezettek 73 százaléka úgy véli, hogy az iskolákban azonnal meg kellene tiltani a dohányzást, ennél még többen (78 százalék) szüntetnék meg a füstölést az egészségügyi intézményekben. Itt Kökény még azt is el tudná képzelni, hogy ne csak zárt térben ne lehessen rágyújtani, hanem az udvaron sem.

A kórházakban általában minden osztályon egy helyen gyújthatnak rá a betegek és a látogatók, a nővéreknek és az orvosoknak pedig külön dohányzószobájuk van. Az iskolákban egy dohányzásra kijelölt hely van.

A Marketingcentrum reprezentatív felmérésének legizgalmasabb kérdése, hogy készen állnak-e az emberek Magyarországon az ír példa követésére. Írországban ugyanis ma már tilos a dohányzás mind a pubokban, mind az éttermekben. Hazánkban az összes megkérdezett csaknem fele (44 százalék) mondja azt, hogy egyetért a vendéglátó-ipari egységek füstmentesítésével. Kicsit mást mutatnak a számok, ha az a kérdés: mikortól lépjen életbe a dohánystop.

A felmérésben részt vevők kétharmadát zavarja a füst étkezés közben. Ehhez képest jóval kevesebben (30 százalék) értenek egyet azzal, hogy azonnal megtiltsák az éttermekben a cigarettázást. Az emberek legkevésbé a bárokban, a kávézókban és a pályaudvarokon szeretnék megszüntetni a füstöt.

A British Medical Journal című szaklapban tavaly publikált tanulmány szerint 15 százalékkal nagyobb a halálozási arány azoknak a nem dohányzóknak a körében, akik napi kapcsolatban állnak dohányosokkal. Magyarországon a férfiak 43, a nők 30 százaléka cigarettázik.