Fizetni kell az orvosválasztásért?

A kormány tervei szerint szerint a jövőben a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségeket csak az erre kialakított speciális centrumokban kezelhetnék. A bevezetendő változtatások között szerepel az is, hogy a jövőben a nem szakosodott intézmények nem számolhatnák el a biztosítónak az ilyen speciális beavatkozásokat.

Mint a Napi Gazdaság hírül adta, a kormány azt tervezi, hogy fizetni kell majd az egészségügyi ellátásért, ha a beteg azt nem a területileg illetékes intézményben akarja igénybe venni. Ez viszont részben a szabad orvosválasztás mint állampolgári jog szempontjából lehet aggályos.

Az ötlet a lap szerint nem új, az egészségügyi tárca évek óta arra törekszik, hogy régiónként szakellátásokra szakosodott egészségügyi centrumokat hozzon létre. Magyarországon jelenleg 12 onkológiai centrum található (ebből kettő a fővárosban), de még vannak olyan régiók, amelyek ellátása ebből a szempontból egyáltalán nem megoldott, viszont daganatsebészet már minden megyei kórházban van. Az ígéretek szerint az év végére teljes lesz a lefedettség.

A kormány továbbra is prioritásként kezeli a sürgősségi és a járóbeteg-ellátás fejlesztését. Ez utóbbi jelentősen tehermentesíthetné a kórházak aktív ágyait és nem utolsósorban a fekvőbeteg-kasszát. Az így felszabaduló aktív ágyakat a rehabilitációs, a krónikus, illetve szociális ellátásban lehetne hasznosítani. Ez a lap szerint szerepelt a Kökény Mihály által tavaly kidolgozott egészségügyi reformban is.

A legnagyobb vitát várhatólag az váltja majd ki, hogy bár megmarad a szolidaritás elvű egészségbiztosítás, a szolgáltatásokat csoportokba sorolnák. Az első csoportba tartoznának azon ellátások, amelyek alanyi jogon járnának mindenkinek, ilyen a háziorvosi szolgálat, a sürgősségi ellátás, az anya- és csecsemővédelem, a közegészség- és járványügy. A második csoportba tartoznának a járulékfizetők, akik igénybe vehetik az alap- és fekvőbeteg-ellátásban hozzáférhető átlagos szolgáltatásokat.

Azok pedig, akik ennél többet akarnak – egyágyas szoba, ellátás területileg nem illetékes intézményben – alkotják a fizetős harmadik csoportot, amelynek tagjai kiegészítő biztosítással vásárolhatnák meg a pluszszolgáltatásokat. Az egyelőre viszont egyáltalán nem világos, hogy a nyugdíjasok melyik csoportba tartoznak majd.