A szerencsejáték – szenvedélybetegség

„A szerencsejáték szenvedélybetegséget okozhat.” „A szerencsejáték függőséghez vezethet, inkább ne szokjon rá.” Hamarosan efféle feliratok tarkíthatják a hazai kaszinókat, ha az Országgyűlés elfogadja a szerencsejáték szervezéséről szóló javaslatot. A most készülő törvény szerint a szerencsejátékra szakosodott létesítményekben is fel kell majd tüntetni, hogy a dolog káros lehet. Ha ezt a működtetők elmulasztják, az akár hárommillió forintjukba is kerülhet.

A kaszinók sem lesznek tehát szebbek a cigarettásdobozoknál. F. Szabó Emese a Magyar Hírlapban a hátteret is megvilágítja. Cikkéből kiderül, hogy az Egyesült Államokban már évek óta hirdetőtáblák figyelmeztetik a látogatókat a kaszinókban a játékfüggőség veszélyeire. Az ok: többen kártérítési pereket indítottak, mert nem hívták fel a figyelmüket, hová vezethet a játékfüggőség.

Hazánkban egy uniós jogharmonizációs kötelezettség miatt kerülnek a kaszinókba a táblák – ugyanúgy, ahogy a cigaretta esetében történt. Kérdés persze, mennyire befolyásolja majd a figyelmeztetés a nyerni vágyókat. Mert a híradásokban nem a legnagyobb veszítések, hanem minden idők legnagyobb nyereményei jelennek meg. Azt pedig csak filmművészeti remeknek gondoljuk, ha valaki teljesen lerongyolódva sétálgat Las Vegas utcáin.

A fogyasztók védelme a táblákon kívül másra is kiterjed. (Ezeket egyébként a fogyasztóvédők is ellenőrizni fogják.) Persze van, ami nem változik: a továbbiakban sem látogathatják fiatalkorúak a kaszinókat. Az adatok szerint a különféle játéktermekben a százezres nagyságrendű félkarú rablózó jelentős hányada gyerek, és 10 százaléka játékfüggő.

Ha egy kaszinót gyerekek is látogatnak, az akár egymillió forintjába is kerülhet a létesítménynek. Ennél is magasabb bírságra számíthat az a kaszinó, ahol nem akarják a figyelmeztető táblákkal rontani az összképet: az esztétikai finnyásság ára ugyanis hárommillió forintra is rúghat. A legmagasabb, legfeljebb tízmillió forint bírság például akkor jár, ha valaki külföldi szerencsejátékot reklámoz vagy közvetít.