A kistérségek lakói inkább szenvednek a stressztől

Nagyfokú a menedzsereket érő munkahelyi stressz, ám a vállalkozóknak – talán mert a maguk gazdái – e tekintetben jók a mutatói. Ez derült ki a Semmelweis Egyetem felméréséből. Kopp Mária professzor arról tájékoztatott, hogy a 12 600 fővel végzett vizsgálatukból kiderült: hihetetlen különbségek vannak az ország egyes régióiban az embereket ért stressz miatt a kistérségek kárára. Megfigyelték, hogy az alacsonyabb rétegbe tartozóktól fölfelé haladva javul a helyzet.

A krónikus stressz miatt mentális járvány fenyeget a munkahelyeken, emiatt nő az aktív korúak szív- és érrendszeri halálozása. Az Európai Unió 15 tagállamában 2002-ben a stressz által okozott gazdasági kár 20 milliárd euró volt, ezért döntöttek arról, hogy 2006-ig meg kell valósítani az egészséget támogató munkahelyek programját, amelyhez vezetésre alkalmas főnökök kellenek. Minderről a Világgazdaság adott hírt.

Az egészséget támogató munkahely jellemzői: a dolgozók tisztelete, különbözőségük elismerése, autonómiájuk elfogadása, a folyamatos tanulás, a változások kezelése, a nem alacsony és nem túlzott terhelés. A helyzet javításának egyik eszköze lehet az önkéntes egészségpénztárak alakítása, amelyek a betegségmegelőző programokkal, köztük stresszkezelési kurzusokkal segíthetnek. Kricsfalvi Péter, a Dimenzió Egészségpénztár igazgatója arról számolt be, hogy hamarosan egészségkarrier-kurzust indítanak a munkahelyi vezetőknek. A lap kérdésére elmondta: ha a kormány 21 lépéses egészségügyi programjának részeként kidolgozzák a háromlépcsős egészségügyi csomagot, s kiderül, mi jár a kötelező tb-járulék fejében, ezzel megindulhat a jelenleg 357 ezer tagot számláló önkéntes pénztárak felfutása.