Jövőre indul az internetes gyógyszerrendelés

A jövőre bevezetendő új rendszer alapján egy központi internetes portálon lehet majd feladni a megrendelést a gyógyszerekre, amelyeket a területileg illetékes patikában sorban állás nélkül lehet átvenni. Ez nem kerülne pénzébe a betegnek, ha azonban valaki házhoz vitetné a készítményeket, akkor már ki kell fizetnie a szállítási díjat.

A jövő év elejétől lehetővé válhat az internetes gyógyszerrendelés Magyarországon – az erről szóló tárgyalások már zajlanak a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) és az Egészségügyi Minisztérium (EüM) között. A cél az, hogy az on-line rendelés estében is megtartható legyen a magyar gyógyszertárakra jellemző magas minőség és biztonság – mondta el a Népszavának a kamara elnöke. Hávelné Szatmári Katalin szerint ez úgy biztosítható, ha az internetes megkereséseket és a házhozszállítást is a gyógyszerészek kezelik és végzik. A javaslat alapján egy központi internetes portálon lehet majd feladni a megrendelést a gyógyszerekre, amelyeket a területileg illetékes patikában sorban állás nélkül lehet átvenni. Ez nem kerülne pénzébe a betegnek, ha azonban valaki házhoz vitetné a készítményeket, akkor már ki kell fizetnie a szállítási díjat.

Várhatóan nem lesz mindenhol elérhető a szolgáltatás, mivel a gyógyszertárak önkéntes alapon csatlakozhatnak majd a kezdeményezéshez – közölte az elnök. Hávelné Szatmári Katalin elmondta azt is, hogy az előzetes felmérések alapján a mintegy 2600 patikából körülbelül 300 lenne nyitott az internetes rendelés biztosítására, a fővárosi gyógyszertáraknál azonban nagyobb az érdeklődés.

A rendszer kiépítésének költségeit a kamara vállalja magára. Terveik szerint a központi honlapon nem csupán rendelni lehet majd, hanem az egészséggel, illetve a gyógyszerekkel kapcsolatos tanácsokat is kaphatnak az érdeklődők – tette hozzá az elnök. Példaként említette, hogy megtalálható lesz majd az is, hogy egyes betegségek esetében milyen gyógyszereket szabad, illetve nem szabad szedni.

Az Egészségügyi Minisztérium tervei szerint az internetes rendelésről szóló rendeletet szeptember végén hirdetik majd ki és jövő januártól lép hatályba.