Hirdetés

 

Hirdetés

 

Patikán kívüli gyógyszerforgalmazás

Az Egészségügyi Minisztérium tájékoztatta a sajtót a gyógyszertárakon kívül megvásárolható gyógyszerek listájáról és a forgalmazás menetéről. Az ÁNTSZ-nek 30 nap áll rendelkezésére, hogy eldöntse, engedélyezi-e az adott üzletben a gyógyszerek patikán kívüli árusítását.

A gyógyszertáron kívül is forgalmazható gyógyszerek besorolását az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) végzi a rendeletben közzétett hatóanyag lista alapján. A készítmények felsorolására a rendelet közzétételétől számítva 60 napja van az OGYI-nak. A honlapján közzé kell tennie, az adatokat havonta aktualizálja.

Fontos feltétel, hogy a lista meghatározása előtt az OGYI-nak egyeztetnie kell a forgalomba hozatali engedély jogosultjaival, vagyis a gyártókkal. A minisztérium a hatóanyaglistát már úgy állította össze, hogy a gyártóknak nem okoz gondot a kisebb kiszerelés, a gyógyszertári forgalmazástól eltérő adagolás vagy a csökkentett hatóanyag-tartalom.

A patikán kívüli árusításra vállalkozó üzleteknek – ha a rendelet előírásainak eleget tudnak tenni – a területileg illetékes ÁNTSZ-t kell megkeresniük. Az ÁNTSZ adhat engedélyt a forgalmazásra. A döntésre a hatóságnak maximum 30 napja van. Ha az ÁNTSZ engedélyt ad, erről értesíti a helyi jegyzőt is.

Az államigazgatási eljárásban az OGYI-nak is van feladata: az ÁNTSZ engedélyének kiadásától számított 15 napon belül ellenőriznie kell az információs rendszert, az ellenőrzésről az Intézet szakvéleményt készít.

A patikán kívül forgalmazható gyógyszerek listája letölthető az OGYI honlapjáról.

(Forrás: www.etinet.hu)

Hirdetés

 

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Hirdetés

 

Videó ajánlatunk

Zöld élelmiszerek szerepe a fogyókúrában

Hirdetés

 

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés