Nincs többé bioenergetika?

Több mint három éve elkészült a hazai természetgyógyászok tevékenységéről szóló jogszabály módosításának tervezete, ám a hatályba lépése különböző okok miatt elmaradt. A jogalkotókhoz közel álló, megbízható forrás szerint idén tavasszal érvénybe lépnek a változások.

A hazai természetgyógyászok tevékenységét 1997 óta törvény szabályozza. A köznyelvben csak természetgyógyász törvényként emlegetett jogszabály módosítását a szakma egy része régóta szükségesnek tartotta. . (A természetgyógyászat jelenleg érvényben lévő jogszabályi hátterét először a 40/1997. (III. 5.) kormányrendelet és a 11/1997. (V. 28.) NM rendelet foglalta össze.)

A módosítás szövegét, amely jelenleg az ismételt szakmai egyeztetés folyamatában van, az Egészségügyi Minisztérium megbízásából működő Orvosi Tanácsadó Testület tagjai dolgozták ki. A jogalkotók által elavultnak, idejét múltnak minősített jogszabályrészek információink szerint az alábbiak szerint alakulnak át.

Az 1997-es alaprendeletben a jogalkotó felsorolta azt a 24, orvosok, illetve középfokú egészségügyi végzettségűek által gyakorolható, komplementer gyógyítási ágat, amelyek egy része orvosi diplomához kötött, másik része pedig a megfelelő szakképesítés, továbbá az ismeretekről tett sikeres vizsga megszerzése után, nem orvosi végzettségű természetgyógyászok által alkalmazható. Az előbbiek csoportjába tartozott a hagyományos kínai orvoslás (HKO), a neurál- és manuálterápia, az ájurvédikus és tibeti orvoslás, a biológiai fogorvoslás, a homeopátia, a hematogén-oxidációs terápia stb.

Márciustól új jogszabály

Ezek körét a jogszabály módosítás, amely előreláthatóan 2009. március végén lép életbe, átcsoportosítja, illetve szűkíti. Önálló szakágként a jövőben megszűnik a biológiai fogorvoslás, mert annak alapelvei a hagyományos kínai orvosláson alapuló, modern technikának felelnek meg. Az eredeti rendeletben felsorolt szakágak közül kikerült továbbá a vér oxigenizációját alkalmazó műszeres technika, amelyet speciális fizikoterápiás eljárásnak minősítettek, így beilleszthető más gyógyítási ágba. A módosított rendeletben önálló szakágként nem említenek semmilyen olyan eljárást – így a biorezonanciát sem –, amely csupán kizárólag műszeres diagnosztikát alkalmaz. A felsorolt, orvosok által alkalmazható technikák változásain kívül a módosítás elsősorban a középfokú természetgyógyász képzés, oktatás, vizsgáztatás, ellenőrzés témaköreire koncentrál, szigorítva annak eddigi feltételeit.

Szűkül a nem orvosok által alkalmazható módszerek köre

A nem orvosi módszerek köre is szűkült. Az eredeti jogszabály önálló természetgyógyászati ágakat tartalmazó listájából hiányozni fog a bioenergetika. Erre vélhetően azért került sor, mert jelenleg a közvélemény a bioenergetikusok közé sorolja a távgyógyítókat, auraterapeutákat, rontáslevevőket és egyéb, magukat természetgyógyászként aposztrofáló személyeket is. Ezeknek a tevékenységét azonban egyetlen egészségügyi rendszer sem vállalhatja fel. Európában gyógyító munkaként sehol sem ismerik el az ilyen jellegű ténykedést. Azok a természetgyógyászok, akik valamikor bioenergetikus képesítést szereztek, és máig ebben a szakágban praktizálnak, idén nyárig kapnak türelmi időt arra, hogy átképezzék magukat valamelyik más, a jogszabály által elismert természetgyógyászati területre, és megszerezzék hozzá a vizsgáztató hatóságnál a megfelelő, hivatalosan elismert képesítést.

A szerkesztő véleménye:
A témával a Natúrsziget már korábban is foglalkozott, megpróbáltunk nyilvános szakmai eszmecserét, vitát kezdeményezni. Felkértük a legismertebb bioenergetikusokat, a téma orvos és nem orvos szakértőit, szólaljanak meg, nehogy olyan változások lépjenek életbe, amelyekről elmondható, hogy sikerül „a fürdővízzel együtt kiönteni a gyereket”. Felhívásunk sajnos süket fülekre talált – nem akadt egyetlen olyan bioenergetikus, illetve a sokféle energetikai gyógymód bármelyikével foglalkozó, más szakember sem, aki a nyilvánosság előtt vállalni merte volna a véleményét. Mit lehet erre mondani? Egy szakma, amelynek egyetlen képviselője sem hajlandó kiállni hivatása, tudása és meggyőződése védelmében, talán valóban megérett a temetésre…