Fedezzük fel Magyarországot!

Hová utazik idén? Gondolt arra, hogy Magyarországon tölti el a szabadságát? Érdemes lesz itthon maradni, élvezni a hazai tájak szépségét, a hazai nyaralás örömeit.

Előnyben a családbarát üdültetők

20100309-falusi-turizmus1_hollkAz elmúlt években nálunk is egyre népszerűbbé vált a falusi és ökoturizmus. Ennek köszönhetően – az Utazás Kiállítás 2010. megnyitásával egy időben – indította el közös pályázatát a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, valamint az Önkormányzati Minisztérium és a Magyar Turizmus Zrt. Az év ökoturisztikai létesítmémye cím elnyerésére pályázhatnak a nemzeti parkok, erdőgazdaságok, önkormányzatok, társadalmi szervezetek, társas és magánvállalkozások. A legjobb minősítést elnyerő helyszínek a két tárca vezetőjének elismerésében részesülnek. A címet elnyert létesítményeket a pályázatot kiíró szervezetek kommunikációs tevékenységük során az idén is kiemelten kezelik. A pályázati kiírás elérhető a www.kvvm.hu oldalon.

A pályázat célja, hogy az ökoturisztikai létesítmények működtetői – a kínálat látogató- és családbarát jellege alapján – megmérettethessék szolgáltatásaik színvonalát, és növekedjen a hazai létesítmények forgalma. A minisztériumok ezzel arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy látogatásunkkal egyben anyagilag támogatjuk a hazai tulajdonosokat, és segítünk helyreállítani a magyar gazdaságot, a magyar hagyományok és nemzeti kincsek fennmaradását.

A minisztérium sajtóirodájától kapott információk alapján elmondható, hogy 2008-hoz képest tavaly közel 10%-kal növekedett a hazai nemzeti parkok regisztrált látogatóinak száma. Ez a növekedés figyelemre méltó a hazai turizmus szemszögéből is, 2009-ben ugyanis a gazdasági-pénzügyi válság következtében a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken több mint 7%-kal csökkent a belföldi vendégforgalom. A nemzeti parkok látogatóinak száma 2007-2008-ban is 14-15%-kal nőtt, és továbbra is dinamikusan növekszik.

Interaktív játékok gyerekeknek

20100309-park-termeszetTavaly több mint 1 millió 390 ezren keresték fel a nemzeti parkokat. Ez vélhetően a bővülő programkínálatnak és a javuló marketingnek is köszönhető. 2009-ben 9 nemzeti park 23 pályázata nyert támogatást az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Programból (KEOP) és a Közép-Magyarországi Operatív Programból.

A zöldtárca standján az idén 10 hazai nemzeti park szakemberei mutatták be az érdeklődőknek a hazai nemzeti parkokat, látogatóközpontokat, bemutatóhelyeket, tanösvényeket és más védett természeti területeket, valamint az ott található ökoturisztikai látnivalókat. A gyermekek számára interaktív bemutatósarok épült, ahol játékos formában ismerkedhettek meg a természettel. Ember nagyságú fotó mögé állhattak be azok, akik egy természetvédő vagy egy barlangász „bőrébe akartak bújni”. Az elkészült fotó mellé „tiszteletbeli természetvédő” vagy „tiszteletbeli barlangász” igazolást kaphattak. A vállalkozó kedvűek természetismereti játékban vehettek részt, és ajándékokat nyerhettek.

2010-ben a nemzeti parkok csaknem 7 milliárd forintot fordíthatnak természetvédelmi fejlesztésekre. A KEOP források mellett a Közép-Magyarországi Operatív Programból (KMOP) mintegy 10 milliárd forint áll rendelkezésre természetvédelmi célú fejlesztések megvalósítására, 2000-2010 között pedig összesen 155 nemzeti parki fejlesztés valósult és valósul meg Magyarországon.

G. Á.