Csere-bere – fogadom…

Kinőtte a gyerek? Megunta? Nem fér el a szekrényben, a sarokban, gardróbban? Cserélje el haszontalannak tűnő tárgyait olyanra, amire szüksége van! Másnak talán éppen az ön megunt holmija tetszik majd!

20100322_csere-bere2A Zöld Fiatalok Egyesület, a Nap Klub Alapítvány és a Kesztyűgyár Közösségi Ház minden hónap utolsó péntekén cserebere piacot szervez. Legközelebb pénteken, március 26-án pénteken délután fél 4-től 6-ig várják a látogatókat a józsefvárosi Kesztyűgyár Közösségi Házban (Cím: 1081 Budapest, Mátyás tér 15.) A pénztárcáját ezúttal hagyja otthon, arra nem lesz szükség!

A börze lényege a csere – minden darabért egy kupont adnak a látogatóknak (jelen esetben csipeszt, vagy nagyobb mennyiség esetén felírják egy papírra a darabszámot). Az átvétel után mindenki kedvére böngészhet a kínálatban, és ugyanannyi darabot vihet, mint amennyit hozott. A Kesztyűgyár börzéken háztartásban már nem használt, de még működő és használható tárgyakat: párnát, kakukkos órát és mindenféle „kincset”, megunt, kinőtt ruhákat cserélhetünk olyan holmikra, amelyekre szükségünk van.

A nap végén: szabad a vásár

A nap végén, az utolsó fél órában minden szabadon elvihető, „pontelvonás” nélkül. Ezt az időt eredetileg azoknak szánták a szervezők, akik annyira szegények, hogy semmit sem tudnak hozni. Ezen kívül, a rostán fennakadó holmikat, amelyeket a nap végéig senki sem visz haza, szintén nehéz sorsú, környékbeli családokhoz és segélyszervezetekhez juttatják el. Ez egyébként legtöbb börzén bevett szokás, így semmi nem kerül a kukába.

A börzék célja részben a szemétkupacok csökkentése és ezáltal a környezet védelme is. A börzén gazdát cserélő tárgyak remélhetően később sem a kukában, szeméttelepeken, főleg nem illegális szemétkupacokban az erdő szélén, árokban végzik, hanem valaki még használja őket, szívesebben vagy jobban, mint eredeti tulajdonosuk.

A legtöbb hazai börzén leginkább ruhák, kiegészítők cserélnek gazdát, néha egyéb tárgyak is. Újabban szinte minden helyszínen a szervezők már a hirdetésben is megfogalmaznak bizonyos etikai és/vagy egyéb szabály kódexet a holmik minőségét illetően. Mindenhol alapkövetelmény, hogy a ruhák ne legyenek szakadtak, koszosak, más tárgyak pedig egészégre ártalmasak, veszélyesek, vagy akár használhatatlanok, töröttek.

Amit mi sem vinnénk szívesen…

20100322_shopping_cultureA börzére hozott holmik előválogatáson esnek át átvételkor, és csak a megfelelő minőségű tárgyakért adnak kupont. A nagyon szegényes holmikat egy adományzsákban vagy dobozokban gyűjtik, és nem kerülnek ki a válogatható tárgyak közé. Az átvevők szeme általában már elég gyakorlott ahhoz, hogy kiszúrja, mi az, ami biztosan úgyis adománynak való csak. Ezen nem érdemes vitatkozni, fennakadni, megsértődni. Ne feledjük: ki mint vet, úgy arat! Azt várhatjuk másoktól is, amit mi viszünk. Ha mindenki csupa ócskaságot ad csak le, akkor nem lesz mit hazavinni. Ez abban is segít, hogy megtanuljuk valóban elengedni a tárgyakat. Ami felesleges, azzal mindegy, mi lesz.

Akinek van olyan holmija otthon, amit eleve adományba szeretne adni, érdemes külön zsákba, szatyorba rakni és adományként átadni. Ez egyébként a sor gyorsítása érdekében is ajánlott és a válogatók, átvevők munkáját is megkönnyítjük. Ezekért ugyan nem számolnak pontot, viszont otthon nem foglalnak helyet tovább, és jó helyre kerülnek. Segítenek olyan embereken, akiknek egyébként nem jut pénze öltözködésre vagy azokra a javakra, amiket így adunk le, vagy senki sem visz el.

Lehetőleg kerüljék az ezeréves darabok, régi susogós, színes melegítők, kitérdelt nacik, nejlon otthonkák és kosztümök leadását. Ezeket inkább a városban elhelyezett fehér konténerekbe dobják, melyekből többnyire géprongy lesz vagy a fejlődő országokba kerülnek adományként. Higiéniai okokból mindenhol kerülendők még: fehérnemű, fürdőruha, ócska nejlon- és akril harisnya, zokni, törölköző, fésűk, használt, megbontott pipere termékek: krémek, rúzsok, bármi, ami romlandó, vagy amit senki sem használna szívesen mások után. Valahol sporteszközöket sem fogadnak, például korcsolyát, máshol ugyanez élvédővel vagy dobozban még elfogadott. A már viselt cipő határeset. Szerzői jogokat sértő, másolt CD, DVD, könyv stb. terjesztése szintén ellenjavallt.

Divatossá váló börzék

20100322_retextilA kuponok egyébként a Kesztyűgyárban továbbvihetők, így az sem baj, ha valaki nem talált annyit, mint amennyit hozott, legközelebb talán lesz más. Nem érdemes hörcsög módra begyűjteni mindent, csak hogy meglegyen a darabszám. Így nagyobb a valószínűsége, hogy tényleg csak azt visszük el, ráérősen válogatva, ami valóban kell is. Legyünk etikusak és kulturáltak a válogatás során is, vigyázzunk a kirakodott tárgyakra, akkor is, ha „ingyen” van! Legyünk tekintettel másokra: ami nekünk nem kell, valaki másnak még jó lehet!

A program szervezői ezúttal – és tavasszal még két alkalommal – vendégként meghívják a pécsi Retextil Alapítványt, akik a börze ideje alatt a látogatóknak megtanítják saját újrahasznosító technikájukat. A használt textileket csíkokra vágják, tépik és csomózással, fonással szép, új, színes tárgyakat készítenek: takarókat, puffokat, és bármi mást, ami használható. Így a kevésbé divatos ruhák, amelyeket már senki nem venne fel, itt újra hasznosíthatók. A szakadt, de még tiszta holmikat is átadhatják az Alapítványnak kreatív célokra.

Bár a hasonló börzék szerencsére kezdenek divatossá válni hazánkban is, és újabb alternatívát jelentenek a használt holmiktól való megszabadulásra, a legjobb megoldás továbbra is a tudatos vásárlás. Így megelőzhető a felesleg keletkezése – vagy legalább csökkenthető.

G. Á.