Panelhő – mint a mesében

Leváltak a Főtávról, az alapdíj megszűnt, így az éves költségek 32%-kal csökkennek. A beruházás költsége a szolgáltatót terheli, cserébe a ház 20 évig veszi tőlük a hőt. 1 GJ hő bruttó költsége 7050 forintról 4800 forintra csökken.

Meséhez hasonlítani kissé túlzás, de manapság, amikor az ellenkezőjéhez szoktunk, éppen elég meseszerű, ha valami olcsóbb lesz. Ősszel adták át Budapesten, a Hun utcában az első olyan hőszivattyút, amely egy panelház fűtését és melegvíz-ellátását biztosítja. A beruházás költsége a szolgáltató Geo-Nrg Kft.-t terheli.

Ez az első olyan hőszivattyú, amely egy kb. 40 éve iparosított technológiával épült panelház hőenergia-igényét, azaz használati melegvíz-szükségletét és fűtését ellátja. A beruházás megtérülési ideje 8-12 év, a haszon a beruházó számára a szerződés második évtizedére várható.
A Hun utcai 10 emeletes társasház 8 lépcsőházból áll, a 256 lakásban közel 1000 ember él. A beruházás során két fűtési és egy használati melegvíz-hőszivattyút építettek be, amelyek összteljesítménye 1,1 MW. Ebből a fűtésre 434 kW, míg a meleg vízre 245 kW jut. Emellett kétszer 135 kW tartalékteljesítmény áll rendelkezésre. A berendezés mínusz 15 fokra van méretezve, e hőmérséklet alatt az elektromos fűtőpatron beindul, de ez valószínűleg – a magyar klimatikus viszonyokat ismerve – csupán néhány napra korlátozódik.

A társasház eddigi megtakarításai

A Hun utcai társasház eddig 120 millió forintot fordított különböző pályázatok segítségével energiatakarékossági felújításokra. Ebből 40 millió forint vissza nem térítendő állami támogatás, 80 millió forint pedig az önrész. Utóbbiból 24 millió forint önkormányzati kamatmentes hitel, és 16 millió forint vissza nem térítendő önkormányzati támogatás. Az eredményeket a Főtáv adatai támasztják alá: a hőfogyasztás 79%-kal, míg a melegvíz-fogyasztás 67%-kal csökkent.

32 %-kal csökkenek a várható költségek

A fűtési költség az alapdíjat és a hődíjat összeadva 52,5 millió forintot emésztett fel 2008-ban. 1 GJ hő bruttó költsége 7050 Ft/GJ volt. Mivel a hőszivattyú esetén nincs alapdíj, ennek köszönhetően 1 GJ hő bruttó költsége 4800 Ft/GJ, az éves összdíj pedig 35,7 millió forint lenne. Vagyis a hőszivattyú által biztosított fűtés és melegvíz összköltsége 32 %-kal kevesebbe kerül majd, mint a Főtáv szolgáltatása, ami még úgy is nagy megtakarítást jelent, hogy a megújuló energia által előállított hőt jelenleg 25% áfa terheli.

A hőszivattyú előnyei:
• egész évben egyénileg szabályozható fűtés- és melegvíz szolgáltatás,
• csak az elfogyasztott hőmennyiség után kell fizetni,
• megszűnik a hőenergia szállításból adódó veszteség,
• nincs gázszivárgás, szénmonoxid-mérgezés és robbanásveszély,
• nem kell kéményt építeni,
• lehetőség nyílik az épület hűtésére is.

(Forrás: Átadták az ország első panelházi hőszivattyúját)