Mágikus és hétköznapi valóság

Honnan ered a képzelet, és milyen veszélyekkel jár a valóság és a fantázia összemosódása a lelki egészségre? Erdélyi Ildikó új könyvében a fantázia és a mindennapi valóság kapcsolatáról ír.

Erdélyi Ildikó a Mágikus és hétköznapi valóságcímű könyve a szakmailag igen nagy elismerésnek örvendő szerző negyedik műve. A szerző nemzetközi szinten megbecsült gyakorló pszichoanalitikus és pszichodráma pszichoterapeuta, emellett pszichológiát oktató egyetemi tanár.

Ismerjük meg önmagunkat!

A könyv elméleti szinten és pszichoterápiás esetátírásokon keresztül mutatja be, miként kapcsolódik egymáshoz fantázia és valóság. A mű komoly tudásanyaggal szolgál az önismeret iránt érdeklődő olvasók számára. Valós élethelyzeteket, eseményeket dolgoz fel és olyan kérdéseket helyez fókuszba, amelyekkel mindnyájan találkozunk életünk folyamán, de nem mindig vesszük azokat észre, és ha észre is vesszük, egyedül nem mindig tudjuk kezelni őket.

somkutikonyvAz álmok jelentéseit sokan figyelmen kívül hagyják, de hasonló a helyzet a kora gyermekkori események szerepével, amelyek hatással lehetnek a későbbi életszakaszokra.

A könyv azt is részletesen bemutatja, milyen befolyással van a párválasztásra a különnemű testvérkapcsolat. Ezek mind olyan tényezők, amelyekről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, de amelyek egy terápia során mégis rögtön felszínre törnek, és nyilvánvalóvá válnak a csoportvezető számára. Sok felnőttkori probléma eredeztethető ilyen eseményekből, jelenségekből. A pszichodráma ebben nyújt segítséget, és ezért „működik együtt” a pszichoanalízissel, mivel egy ilyen kezelés során a résztvevő a cselekvésein, a cselekvés átélésén és a cselekvés átélése közben érzett érzelmek tudatosításán keresztül ismeri meg önmaga valóságát.

Lelki útbaigazítás példákkal

A tanulmányban a szerző az elemzett példákkal próbál némi lelki útbaigazást adni. „Az esetátírás olyan esetközlésnek ígérkezett, amely elég konkrét ahhoz, hogy általa az eset–személy történetét az olvasó követni tudja, és megtalálja benne a hasonlóságot önmagával” – írja előszavában Erdélyi Ildikó. Az esetelemzések révén néhol letűnt korok kelnek életre, máshol a jelen korszak életeseményei kerülnek előtérbe. Előszeretettel hivatkozik fikciós művekre, művészi alkotásokra, és összehasonlítja azokat a pszichoterápiás munkával, illetve fantáziatevékenységekkel.

Merényi Márta mozgás-és táncterapeuta szerint ez a könyv egy irodalmi nyelven írt, nagyon precíz szakmai tanulmány, amelynek szerteágazósága inspirálóan hat az olvasóra.

A lélek rejtelmi iránt érdeklődők egy igazán különleges és elgondolkodtató tanulmánnyal ismerkedhetnek meg.

Somkuti Dóra