Anyák éjszakája

A világ minden egyes percben elveszít egy nőt a várandósság, illetve a szülés során fellépő súlyos komplikációk következtében. Ne engedjük, hogy a nők belehaljanak a gyermekvállalásba!

20100429-anyakejszakaja1Csádban 100 000 terhességre 1100 anyasági halálozás jut (a WHO, az Egészségügyi Világszervezet adatai alapján), és csupán a szülések 16%-ánál van jelen szakképzett egészségügyi alkalmazott (UNICEF).

Magyarországon 13 300 terhességre 1 anyai halálozás jut.

Minden egyes anyai halálozáson felül további 20 nő szenved a várandóssággal összefüggésbe hozható komplikációktól egész életében

A fejlődő országokban a fogantatások fele nem tervezett, és negyedük kifejezetten a pár akarata ellenére történik, mivel nem jutnak hozzá megfelelő fogamzásgátló eszközökhöz.

Évente kb. 14 millió serdülő válik anyává, ebből 12,6 millióan a fejlődő országokban élnek, és a várandósság miatt az iskolából is kimaradnak

Ördögi kör helyett angyali kör

A holland kezdeményezésű, négy éves múltra visszatekintő Anyák éjszakáját idén másodszor rendezik meg Magyarországon, 2010. május 14-én. A rendezvény egy nemzetközi projekt (Save Women’s Lives) kiemelt eseménye, melyben holland, német, máltai és magyar partnerek közös erővel kívánják felhívni a társadalom figyelmét az anyák egészségének védelmére.

Az Anyák napját szerencsére sok ember családi körben, jó hangulatban ünnepelheti. Az Anyák éjszakája az anyaság árnyoldalaira és tragédiáira hívja föl a figyelmet. Nemcsak azért, mert nem nézhetjük tétlenül mások szenvedését, hanem azért is, mert a következmények mindannyiunk életét egyre nehezebbé teszik.

Például a szegény országokban élő, termékeny életszakaszban lévő nők körében az anyasági halálozások aránya több százszor magasabb, mint Európában.

A családtervezés jogának, kompetenciájának és eszközeinek hiánya miatt a nemzések közel fele a párok szándéka ellenére történik. Szomorú gyermeksorsok tízmilliói indulnak el úgy, hogy nem felkészült szülők által tudatosan kívánt gyermekként fogantak.

A világon minden nőnek joga van – a terhessége előtt, alatt és után – a minőségi egészségvédelemhez és a testét érintő döntések meghozatalához. A megfelelő tudás, a családtervezési kompetencia és eszközök hatékonyan segítik az abortuszhoz vezető kényszerhelyzetek elkerülését is. Ördögi kör helyett angyali kör, amikor a lányok iskolába járhatnak, emiatt kevesebb a tinédzser-terhesség, s így kevesebb lány marad ki az iskolából.

Az Anyák éjszakája a tudatosan tervezett, felkészült és biztonságos anyaságról szóló szombat esti program. Filmvetítéssel és kerekasztal-beszélgetéssel járjuk körül a hétköznapi életünket és gyermekeink jövőjét egyaránt súlyosan érintő problémákat, amelyeket a nők jogfosztottsága és a szegénység, a családtervezési kompetencia nevelés hiánya és a családtervezési lehetőségek elérhetetlensége okoz itthon – és főleg a szegény országokban.

(Forrás: Anyák éjszakája)