A-HA! – életünk része az egészséges szerelem

Június közepén utolsóelőtti állomására, a budapesti Kopaszi-gátra érkezett az A-HA!-program országos szexuális felvilágosító kerékpártúrája. A tekerésben a nemi felvilágosítás témájának két elkötelezettje, Sári Évi színész-énekesnő és Orosz Barbi műsorvezető jó példával járt elöl.

Mindketten diákok népes csapatával pattantak nyeregbe, hogy a kerékpáros aktivisták kíséretében tapossák a pedált a túra utolsó állomásáig, a budaörsi Herman Ottó Általános Iskoláig. Ezzel véget ért a hetekig tartott prevenciós tevékenység, amelyen a túra résztvevői országszerte sok általános iskolában osztották az A-HA! Kamaszútravaló diákcsomagot, tovább népszerűsítve a programot a fiatalok körében.

Dr. Szőnyi György programigazgató elmondta: az A-HA! országos szexuális és mentálhigiénés felvilágosító program VIII. évadában minden eddiginél szélesebb körben végez iskolai nemi felvilágosítást a tanév befejeztével is. Minden esztendőben egy új korosztály lép felsőbb évfolyamba, minden évben további 100 ezer lány és fiú kerül az A-HA! látókörébe, ami új és újabb kihívás az oktatóprogram számára.

Az A-HA!-program eredményességét bizonyítja többek között, hogy a program kezdete óta mintegy ötödével csökkent hazánkban a művi abortuszok száma a 19 évesnél fiatalabbak körében. Az eredményesség persze más számokkal is jól mérhető: a folyamatos megújulásra képes programmal a szakemberek (orvosok, védőnők, kortársoktatók) 1320 hazai iskolába jutottak már el; a rendhagyó foglalkozásokon 650 000 diák fordult meg.

A program pénzügyi hátterét adó Norvég Alap képviseletében a Norvég Királyság magyarországi nagykövetségének munkatársai is elégedetten állapították meg: a felvilágosító tevékenység a nyári szünetben sem pihen. A nyárkezdő országjárást követően a program aktívái szinte mindenhol jelen lesznek, ahol a fiatalok is: valamennyi hazai könnyűzenei fesztiválon és a balatoni strandokon is.

(Forrás: A-HA! – életünk része az egészséges szerelem)