Legyen alternatíva az ayurvéda

Az Indiai Köztársaság budapesti nagykövetsége és az Indiai Ősi Gyógymódok a Magyarországi Egészségügyért Alapítvány közös védnökségével 2014. szeptember 22-23-án kétnapos rendezvényt tartanak. Előadások lesznek a gyermekgyógyászat ayurvédikus módszereiről, a mozgásszervi betegségekről, a diabétesz ayurvédikus felfogásáról és gyógyításáról.

Az általunk, európaiak által ismert és gyakorolt orvosi rendszer csak egyike a világ több milliárd lakosát érintő és általuk ismert és gyakorolt orvosi rendszereinek. Ezek között kiemelkedő a milliárdos lakosságú India és a környező délkelet-ázsiai országok lakosait gyógyító ún. ayurvédikus medicina. Ez az ősi négy „Véda” egyike, ami kb. 3500 éve keletkezett, és elsősorban az egészségügyi tevékenységgel, a helyes életmóddal, megtisztulási gyakorlatokkal, a jógával stb. foglalkozik, és napjainkban is egyetemi szinten oktatott és gyakorolt diszciplína.Konferencia az ayurvédáért

Elsősorban bizonyos alaptípusokba beosztható emberek belső egyensúlyainak felborulását tekinti a betegségek lényegének, és ezen egyensúlyok visszaállításán fáradozik. Ezért, és számos más okból több ponton kapcsolatba hozható az Európában oktatott ún. allopátiás medicinával, pl. a korai diagnózisok jelentősége, a betegségek megelőzésének fontossága, a helyes életmód, fizikai aktivitás, diéták szerepének hangsúlyozása mellett alkalmaznak megfelelő (túlnyomóan növényi-ásványi eredetű) kombinált gyógyszeres kezeléseket, és a legkülönbözőbb –a mai nyelven fizikoterápiás – eljárásokat is. E tanokhoz tartoznak még a speciális jógagyakorlatok is. Az ún. ázsiai, alternatív medicinák legfontosabbika a szintén elterjedt kínai mellett. Számos európai országban már régebben felismerték az allopátiás és az ayurvédikus medicina egymást kiegészítő voltát, számos egyetemi kurzuson oktatják, rengeteg klinika nyílt ennek alkalmazására.

Magyarországon már régen szerepel a két ország egészségügyi egyezményeiben a hazai ayurvéda oktatás megszervezése, ami most megvalósulni látszik. A konferencia, amelyet az Indiai Ősi gyógymódok a Magyarországi Egészségügyért Alapítvány és az Indiai Nagykövetség kezdeményezésére szervezünk, egyfelől vázlatos áttekintést szeretne adni bizonyos betegségcsoportok ayurvédikus felfogásáról és kezeléséről, másfelől a hazánkban tartózkodó hivatalos indiai személyeknek szeretnénk bemutatni az készülőben lévő oktatás helyzetét (hiszen a tantervek készen vannak), és a hazai hivatalos szerveknél szeretnénk mielőbb támogatást kapni az oktatás és a hivatás gyakorlásának engedélyeztetéséhez.

Előadások lesznek a gyermekgyógyászat ayurvédikus módszereiről, a mozgásszervi betegségekről. a diabétesz ayurvédikus felfogásáról és gyógyításáról.

A konferencián az egészségügyi és oktatási kérdések mellett hallhatunk az egész komplex téma jelenlegi európai elfogadottságáról, beágyazódásáról, valamint a komplementer medicina helyzetéről az EU-ban.

Külön beszélgetés tárgyát képezi az ayurvédikus medicina gyógyszereinek hazai hozzáférhetőségének engedélyeztetése, szabályozása, hiszen a kiképzett orvosoknak gyógyítaniuk is kell a jövőben. E kérdésben szigorúak az EU szabályai, és Magyarországnak ezeket követnie kell. Hasonlóan fontos terület e gyógyszerek hazai klinikai vizsgálatainak lehetőségei, kutatások szervezése, kivitelezése is.