Vigyázat: itt a szúnyogszezon, vele a szívférgesség!

A csapadékosabb időjárás beköszöntével kezdetét vette a szúnyogszezon. A szúnyogok nemcsak kellemetlenek, hanem felelősek az egyik legsúlyosabb állatbetegség, a szívférgesség kórokozójának terjesztéséért is. A fertőzés a kutyák, a macskák és a vadászgörények esetében is végzetes kimenetelű lehet, a szúnyogok terjesztette betegség emberre is veszélyes.

A gazdiknak érdemes odafigyelniük, hogy biztonságban tudhassák kedvenceiket és saját magukat! Az utóbbi 3-4 évben az állatorvosok azzal szembesültek, hogy a bőrférgesség mellett – amely hazánkban már régóta felütötte a fejét – a szívférgességgel is számolni kell. A Dirofilaria immitis, azaz a szívféreg lárvái szúnyogcsípéssel kerülnek a házi kedvencek testébe. Az első 6-7 hónap tünetmentes, ekkor fejlődnek ki a férgek. A lappangási időt követően a lárvák eljutnak a nagyobb tüdőerekbe és a szívbe is. Kedvencünk fáradékonnyá válik, majd a végső stádiumban keringési, légzőszervi és szívpanaszok lépnek fel. A paraziták 7-10 évig is élhetnek az állatok testében, és a kifejlett férgek akár 30 cm hosszúra is megnőhetnek!

Emberre is veszélyes„Nem szabad várni a tünetek jelentkezéséig, hanem megelőző kezelést kell alkalmazni” – mondta el dr. Lukács Zoltán kisállatklinikus szakállatorvos. – Fontos, hogy a szúnyogokat távol tartó készítménnyel folyamatosan védjük kedvencünket az élősködők ellen, illetve szívféreg elleni kezelést alkalmazzunk, amellyel a lárvákat el lehet pusztítani – mondta. A beteg állat kezelése egyébként is kockázatos, és az ára akár a tizenötszöröse is lehet a megelőzés költségének.

A szív- és a bőrférgesség is komoly probléma, mivel a betegségért felelős paraziták az ember egészségét is veszélyeztetik. A humán megbetegedések ugyan nem halálos kimenetelűek – mivel a féreg az emberben nem fejlődik ki teljesen –, de a szívféreg a tüdőbe is bekerülhet, ahol gócos elváltozásokat okozva elpusztul. A gócok mellkasi röntgenen más elváltozásnak tűnhetnek, megnehezítve a helyes diagnózist.

A bőrféreg – amely a szívféregnél is gyakrabban fordul elő és szintén a szúnyogok terjesztik – még nagyobb bajt okozhat az embereknél. Nemcsak a bőr alatt képezhet csomókat, hanem a szembe is eljuthat, ahol esetenként látászavart is okozhat. A szemben élősködő féregtől szerencsés esetben sebészeti úton meg lehet szabadulni. Mivel az emberek fertőződésének forrása legtöbbször a beteg házi kedvenc, az állatok férgességének megelőzése és felderítése elsődleges, közegészségügyi jelentőségű.

Egy gyors vérvizsgálat elárulja, hogy kedvencünk fertőzött-e. Ezt érdemes fiatal állatnál félévente, később évente elvégeztetni. Negatív vizsgálati eredmény birtokában a szúnyogcsípés és a szívféreglárva elleni együttes kezelést javasolt alkalmazni. Pozitív lelet esetén hosszan tartó, kockázatos és költséges kezelésnek néznénk elébe, melyet mindenképpen jobb inkább megelőzni, ezzel mind a kutya, mind a gazdi elkerülheti a féregfertőzés kialakulásának kockázatát.