Bach-virágterápia kutyáknak (2.)

A Bach-virágterápia alkalmazása fontos segítséget jelent abban az esetben, ha a kutyák lelki és szellemi diszharmóniáit kell kiegyensúlyozni, és ez a hagyományos módszerekkel – következetességgel, állatbaráti szeretettel, neveléssel, gyógyszerekkel – már nem oldható meg.

A pszichológiai zavarok okai kutyáknál

Sajnálatos, hogy a mai civilizált világban a pszichikai zavarok egyre gyakoriabbak, melyeknek okai a következők lehetnek:

  • nem a fajnak megfelelő tartási körülmények,
  • helytelen tenyésztői szelekció,
  • helytelen nevelés,
  • az állat természetes igényeinek, kívánságainak elnyomása,
  • az ember túlzottan embertársként kezeli a kutyát,
  • az embertárs pszichikai tükörképévé válik az állat,
  • traumatikus hatások.

A kutyáknál alkalmazható Bach-virágterápiánál először is az emberi alkalmazástól eltérő kórtüneti meghatározásokat kell összeállítani. Igaz, a természetgyógyászati kezelésében járatos állatorvosoknak rendelkezésére áll egy, a kutyák viselkedéskutatásának tanulmányai alapján elkészített lista, de ez csak kiindulópontot jelenthet a kezelésben, hiszen más lényeges tényezők, mint a származás, a tartási körülmények, a táplálkozási szokások, a táplálék minősége, a kutyát ért élmények, a fajta karakterbeli tulajdonságai stb. is nagyon fontos szerepet játszanak.

Az eszenciák

A Bach-virágeszenciáknak két különböző elkészítési módja van:

  1. A „NAP” módszer
  2. A „FŐZŐ” módszer

Az első módszernél a virágokat napsütéses időben gyűjtik be. Már a helyszínen, friss állapotban üvegedénybe kerülnek, és 3-4 órán át gyógyforrás-vízben áznak. Ezután a virágszirmokat eltávolítják, majd a visszamaradt folyadékot alkohollal tartósítják. Az eszenciák a megfelelő koncentrátum és sűrűség beállítása után kerülnek forgalomba.

A második módszert az indokolja, hogy bizonyos növények virágzási idejében (március, április) nem áll rendelkezésre elegendő napenergia. Ebben az esetben a víz 30 percig tartó lassú forralásával érhető el az a hatás, mint a napon történő áztatással. Az alkohollal való tartósítás és a koncentrátum, valamint a sűrűség beállítása ugyanúgy történik.

Cseppek és pirulák, globulusok (golyók)

Néhány helyen eredményesen alkalmazzák a Bach-virágterápiát mint a gyógyulást elősegítő, megkönnyítő módszert. Ajánlott az „elsősegély” (Rescue Remedy) szert minden, felelőssége tudatában lévő kutyatulajdonosnak a házipatikájában tartani. A kutyát is bármikor érheti baleset, sokkhatás, sérülés stb. Ekkor ajánlott a szert azonnal beadni.

A kutyáikkal rendszeresen sportolóknak (Agility, DogDancing) komoly őrző-védő vagy mentőszolgálatot ellátó kutyák tulajdonosainak, valamint kutyáikkal kiállításokra gyakorta utazóknak manapság már elengedhetetlenül szükséges a Bach-virág „elsősegély” szer.

A legközismertebb Bach-virágtermékek folyadék formájában, 10-30 ml-es üvegekben kerülnek kereskedelmi forgalomba. Megvásárolhatók egyenként vagy a teljes 39 db-os sorozat is beszerezhető. Ha egy szakember útmutatása nyomán pontosan ismerjük, hogy melyik szert szükséges alkalmazni, akkor a Bach-virág egységesített sorszámozása, a magyar, német, angol vagy botanikai (latin) neve segít a pontos kiválasztásban és megrendelésben.

A gyártók pipettával ellátva szállítják termékeiket, megkönnyítve az adagolást. Újabban néhány cég a homeopátiás szerekhez hasonlóan picike golyók, úgynevezett globulusok formájában forgalmazza a Bach-virág termékeket.

A német Canina cég – dr. Bachnak, valamint rr. Rosina Sonnenschmidt állat-természetgyógyásznak az útmutatásait fölhasználva – kifejezetten a hobbiállatok részére, hét különféle keveréket állított elő.

Hét fontos keverék

Ezek a következők:
1. „Elsősegély” (Rescue Remedy): baleset, sokkhatás, erős fájdalom, operáció, eszméletvesztés esetén.
2. „Félelem”: általános félelem esetén. Pl. félelem jelei emberektől, más állatoktól, tárgyaktól, járművektől, gyerekricsajtól, különleges hangoktól.
3. „Agresszivitás”: agresszív viselkedési jelek esetén. Pl. tárgyak rongálása, széttörése, szétrágása. Tartós agresszív ugatás, vicsorgás. Emberek, tárgyak, állatok harapása.
4. „Tanulási készség”: ha az állat játék, sport, kiképzés, emberrel való általános együttműködés során nem elég hatékonyan tanul, nem eléggé koncentrál a tanulásra.
5. „Fáradtság, kimerültség”: operáció, műtéti vagy más súlyos állatorvosi beavatkozás után, valamint természetüknél fogva fáradékony, gyengélkedő állatok esetében.
6. „Szomorúság, elhagyatottság”: a „falkavezér” vagy az állat számára más fontos kapcsolatot jelentő személy elvesztéséből eredő lelki fájdalom, depresszió enyhítése esetén.
7. „Méregtelenítés, salaktalanítás”: betegség utáni vagy egyébként egészséges állat testének méregtelenítésére, a hasznosíthatatlan vagy káros salakanyagok eltávolítására javasolt. Elősegíti a szervezet regenerálását, javítja az általános közérzetet.

Adagolási javaslat

A golyókat legegyszerűbb az állat kedvenc táplálékával együtt lehet beadni, vagy bizonyos esetekben kevés mennyiségű vízben föloldva az oldatot az állattal megitatni. Nem feltétlenül szükséges, hogy a csöppeket vagy golyókat az állat lenyelje. A nyálkahártyán keresztül is átadódik a szükséges hatóanyag. Eszméletlen kutya esetében elegendő az ínye alá helyezni a golyókat.

Adagolása akut esetben naponta 2-3 alkalommal, legalább 7-10 napig, krónikus esetben naponta 1-2 alkalommal, legalább 8-12 hétig folyamatosan, kihagyás nélkül, az állatorvos, állattermészetgyógyász, illetve az állatterapeuta javaslata szerint.

Stefan Siman
dipl. állatterapeuta
http://www.4tappancs.hu
Tel.: (30)-292-9995

(Vége)