Természetes módszerek kedvenceknek (2)

A különféle statisztikák kimutatásai szerint a kutya- és macskatartók egyre több pénzt adnak ki kedvenceik egészséges tartására, táplálkozására, gyógyítása és terápiájára. Sok esetben indokolatlanul. Ennek oka elsősorban az, hogy hiányoznak a tapasztalatok.

Sovány, étvágytalan kutya, macska

Némelyik állatbarátnak az jelent gondot, hogy kedvence sovány, bordái kilátszanak, és az állat étvágytalanul fintorog mindenfajta táplálékra. Miután egy alapos állatorvosi vizsgálat megállapította, hogy az állat soványságának, étvágytalanságának nincs semmilyen szervi oka, és a táplálék minőségének változtatása sem hozott eredményt, sokak szerint segít a következő recept:

Egy marék zabpelyhet tejbe beáztatva 12 óráig, szobahőmérsékleten állni kell hagyni, majd egy kevés friss tejet és egy csipetnyi sót hozzáadni és összekeverni. Az így előkészített tápot a szokásos táplálék mellett, 12 órás időeltéréssel kell adni.

Ugyancsak jól bevált étvágyjavító módszer az étvágytalan állat szervezetébe jutó zsírsav mennyiségének emelése. Ezért minden etetésnél a megszokott táplálékot egy teáskanálnyi olívaolajjal vagy más növényi étolajjal kell meglocsolni.

Az etetőedény tisztán tartása

Egészségügyi, bakteriológiai, higiéniai szempontokra hangsúlyt fektető tenyésztők között a régi időkben többféle módszer is használatos volt az állatok edényeinek tisztán tartására. Már abban az időben is alkalmazták ezeket, amikor nem léteztek modern fertőtlenítő- és mosószerek, és nem volt a konyhákban mosogatógép.

Az egyik bevált módszer szerint hetente egy alkalommal az etető és itató edényt éjszakára az állatoktól jól elzárt helyen 1 liter víz, 2 dl ecet és 1 evőkanál só keverékében beáztatták, majd tiszta vízzel alaposan kimosták.

A másik – gyorsabb – tisztító és fertőtlenítő módszer: sütőporhoz annyi vizet kevertek, hogy krémszerű anyaggá váljon. Ezzel az edény belsejét bekenték, 5-10 percig rajta hagyták, majd vízzel alaposan kiöblítették.

Az ivóvíz – esővíz

Sok kutya és macska előszeretettel iszik összegyűjtött esővizet, vagy egy-egy zivatar után kilefetyeli az udvarra/erkélyre kitett vagy kint felejtett edényből, mélyedésből, kerti dísztóból, virágcserép-alátétből az esővizet. A gazdik ilyenkor aggódva teszi föl a kérdést: eléggé tiszta az esővíz, vagy valamilyen fertőzést kap a kutya?

Egyszerű módszer ennek ellenőrzéséhez, hogy a vízből egy tiszta üvegpohárba mintát kell venni, egy kockacukrot beledobni, és meleg helyen egész éjszaka lefedve állni hagyni. Ha a pohárban a víz reggelre tiszta marad, akkor az állat nyugodtan ihatja, ha azonban zavarossá, tejszerűvé válik, tanácsosabb eltiltani a házi kedvencet az esővíz ivásától.

Hasmenés, emésztési zavar, székrekedés

A házi kedvencek hasmenésének észlelése után a legelső intézkedésként 24 órán keresztül egy koplaló kúrát ajánlott csinálni. Természetesen a legtöbb esetben az állat „jelez” a szokásos etetési időpontban, ilyenkor 1-2 kanál joghurttal kell kicsit megnyugtatni, amely már eleve jó hatással van a belekben fölborult baktériumflórára, elősegíti a normális állapot helyreállítását.

A 24 órás koplalás után ajánlatos 1-2 napig csak főtt rizs, kevés főtt és zsírmentes csirke- vagy pulykahús, valamint 1-2 evőkanál sovány tehéntúró keverékével etetni az állatot, mielőtt ismét a szokásos táplálékát kapná. Ez a fajta koplaló- és diétakúra az esetek nagy részében megszünteti a hasmenést.

Régi kutyás könyvekben még föllelhetők azok a tanácsok is, amelyek hasmenés esetén a kutya szokásos ételéhez 2-3 evőkanál gesztenyepürének vagy 1 teáskanál citromlének a hozzákeverését ajánlották.

Ha 2-3 nap elteltével nem enyhül a hasmenés, illetve romlik a kutya, macska állapota, azonnal állatorvoshoz kell fordulni, mert ez esetben már biztosra vehető, hogy nem a táplálék vagy az ivóvíz változása a kiváltó ok!

Emésztési problémák esetén jól bevált módszer, hogy főtt tojásfehérjét apróra összetörve, ásványvízzel kell pépesre összekeverni, és 2-3 napig ebből naponta 1 kanálnyit adni a kutyának vagy macskának a normál étkezése előtt legalább fél órával.

Egy másik emésztési rendellenesség a székrekedés. Erre az esetre különféle trükköket ismernek a tapasztalt állattartók. Vannak, akik naponta egy apróra összevágott fügét kevernek a táplálékba, mások 2-3 szem diót reszelnek a tápra, megint mások naponta 2-3 alkalommal sárgabarack befőttet etetnek a kutyájukkal, macskájukkal.

Ha azonban az állat 48 órán túlmenően nem ürített bélsárt, akkor semmivel nem szabad tovább próbálkozni! Azonnali állatorvosi vizsgálat és beavatkozás szükséges!

A kölyökkutya a saját ürülékét eszi

Az, hogy a kutyakölykök ürülékét az anyaállat eltakarítja, természetes, higiéniai szempontból hasznos jelenség. Amikor azonban a kölykök, fiatal kutyák a saját vagy testvéreik ürülékét próbálgatják fölszedni és megenni, az már nem a legjobb, legkellemesebb és leghigiénikusabb tevékenységek közé tartozik. Erre a jelenségre szintén különböző módszerek alakultak ki az elmúlt évszázadok során.

A déli országok kutyatartói között elterjedt, hogy ilyen esetekben 2-3 hétig apróra darabolt ananászdarabokat kevernek a kutya ételébe. Megfigyeléseik szerint az emésztés után az ananász a kutyák számára kellemetlen szaganyagokat tartalmaz, ezért érhető el a kívánt hatás.

A tengerpartokon élő kutyatenyésztők azon időszakban, amikor a kutyakölykök anyatejről szilárd táplálékra térnek át, nyers heringdarabokat és egy késhegynyi reszelt szerecsendiót kevernek az ételükbe. Ezzel elejét veszik, hogy a falka tagjai érdeklődést mutassanak egymás ürüléke után.

Szemgyulladás vagy a szem környékének vörössége

Amikor a kutya vagy macska szeme huzatot kapott, esetleg por vagy homok került a szemébe, amitől gyulladás kezdeti tünetei jelentkeznek, hatásos lehet a következő, házilag könnyen és gyorsan elkészíthető szer:

Egy teáskanálnyi olívaolajat és egy csésze hideg fekete teát jól össze kell keverni. Egy vattacsomót belemártva, az állat szemét, illetve annak környékét naponta ezzel kell többször lemosni. Fontos, hogy mindig új, tiszta vattacsomót használjunk!

Kiszáradt, repedezett tappancs

Különösen a téli időszakot követően (főleg a városi, sózott utcákon járó kutyák esetén) jelentkezik ez a probléma.

A tappancsoknak gyógyszertárban kapható glicerinnel való bedörzsölése nagyon gyorsan segít.

Szánhúzó kutyások sokáig titkos receptként kezelték, hogy a kutyáik tappancsát kifőzött krumplihéj tömény levével borogatták, a tartós és kemény igénybevétel okozta apró sérülések gyors regenerálása céljából.

Lótenyésztők, lovas sportban járatos kutyatartók – korábban és jelenleg is – kutyáik tappancsának kezelésére, ápolására a lóistállókban lévő pataápoló kenőcsöket és szereket használják, nagyon jó eredménnyel.

Megduzzadt, dagadt a kutya végbélmirigye

Ha a kutya – annak ellenére, hogy rendszeresen, 6 hónaponként féregtelenítve van – föltűnően sokat ül, a fenekét a földhöz dörzsöli, és időnként megpróbálja a saját faroktövét harapni, rágni, akkor ezek a jelek arra utalnak, hogy végbélmirigye a kezdeti gyulladás szakaszában van.

Ilyenkor boglárka vagy más néven gólyahír gyökerét kell összegyűjteni, megmosni és megszárítani, majd nagyon apróra összedarabolni. Ebből egy teáskanálnyit forró vízzel leforrázva, majd lehűtve olyan folyadékot kapunk, amellyel a kutya végbéltájékát naponta többször lemoshatjuk, így a végbélmirigy duzzadtsága, gyulladása, a kutya számára kellemetlen érzés csökkenthető.

Stefan Siman
dipl. állatterapeuta
http://www.4tappancs.hu
Tel.: (30)-292-9995

Egyéb természetes módszerekről l. a cikk első részét.