Hirdetés

 

Hirdetés

 

Állatok homeopátiás kezelése (10.)

Cikksorozatunk befejező részében a viselkedészavaros állapotoknak, valamint a vizeletkiválasztó és -elvezető rendszer problémáinak homeopátiás kezelésével foglalkozunk. A szerző a Magyar Állatorvosi Kamara (MÁOK) Alternatív Állatgyógyászati Tagozatának elnöke.

A viselkedészavaros állapotok homeopátiás szerei

A viselkedészavarok meglehetősen szerteágazók lehetnek, közülük leggyakrabban az ijedősség, szorongás, pánik szokott előfordulni. A szóba jöhető homeopátiás szerek közül az ARGENTUM NITRICUM-ot (D30) akkor adagoljuk, ha az állatnál mindenféle ismeretlen dologtól és egyidejűleg embertömegektől való félelmet, szorongást tapasztalunk (kiállítások, versenyek stb.), amely nagymértékű nyugtalansággal, hasmenéssel jár együtt.

Ha a nyugtalanság, szorongás, félelem hirtelen alakul ki és magas lázzal is jár, akkor a megfelelő szer az ACONIT (D30).

Ha a versenyláz, a szorongás és az ijedősség mellett még kopogó szívveréssel is együtt jár pl.: lovaknál, akkor a COFFEA (D30) lehet a leghatékonyabb szer.

Ha a szorongás mellett reszketés és vizelet-visszatartási zavarok is jelentkeznek, akkor a GELSEMIUM, ha pedig féltékenység és a támadási kedv fokozódása (morgás, ugatás, harapás) is párosul az előzőekhez, akkor HYOSCYAMUS-t adagolunk. Ugyancsak ezt a szert adjuk akkor is, ha valamilyen oknál fogva, leginkább féltékenység miatt, kutyánk vagy macskánk a lakásban szokatlan helyre ürít vizeletet vagy bélsarat. Mindkettő D30-as potenciában javasolt.

A PHOSPHOR (D30) adagolása akkor indokolt, ha az ideges, nyugtalan, szorongó állatunk állapota egyedüllétkor és viharban, égzengéskor, petárdázáskor vagy emberek közelségében fokozott mértékben romlik. A STRAMONIUM (D30) állat mindenekelőtt az ismeretlen dolgoktól esik pánikba. Nem bírja a magányt, és rendkívül szorong a sötétben. Állapota csillogó tárgyaktól (tükör, tükröződő vízfelület stb.) is romlik. Ezek a macskák pl. sokkal jobban szeretnek a lakásban tartózkodni, mint a szabadban.

Ha anyaállatunknak a támadási kedve, agressziója az újszülött kölykök iránt irányul (pl. anyakocák ellés után) akkor a legmegfelelőbb szer a PLATINUM, D30-as potenciában adagolva, akár óránként is, a támadási kedv megszűnéséig.

A vizeletkiválasztó és -elvezető rendszerre ható homeopátiás szerek

Háziállatainkban a vesének, a húgyhólyagnak és a hozzájuk kapcsolódó vezetékeknek elsősorban gyulladásos és elzáródásos megbetegedéseivel találkozunk, de nem ritkán a záróizmok renyhesége miatt kialakuló állandó vizeletcsöpögés okozza az állattulajdonosok, gazdák legnagyobb problémáját.

A vizeletkiválasztó rendszer megbetegedése esetén leggyakrabban az alábbiakban ismertetett szereket adagolhatjuk.

ARSENICUM ALBUM – Fehér arzén
Fél heveny és idült megbetegedésekben alkalmazzuk (vesemedence-gyulladás), amikor a vizelet pH-értéke és fehérjetartalma megemelkedik, vörösvértestek és cilinder formájú hámsejtek találhatók benne. Az állatok szomjasak, és apró kortyokban isszák a vizet, általános állapotukra jellemző a fáradság, levertség, bőrük korpás, szőrzetük zsíros, csapzott, jellemzően büdösek, és állapotukon a hideg, nedves környezet ront, a meleg pedig javít.
ADAGOLÁS: D6-D30-as potenciában.


BERBERIS – Sóskaborbolya
A szert akkor alkalmazzuk, ha olyan idült vagy fél heveny állapotú hólyag- vagy vesemedence-gyulladással van dolgunk, amelynél mind a klinikai tünetek (pl. szomjúság, étvágy, hangulat), mind pedig a vizelet mennyiségének, összetételének, színének, minőségének váltakozása a legfeltűnőbb. A vizelet gyakran bő üledéket (hámsejteket és cilindersejteket, de kevés fehérvérsejtet) és pirosas színű csapadékot (vörösvértestek) tartalmaz. Gyakori a vesehomok, az izom- és ízületi reumatizmus, a köszvényes-húgysavas diatézis (a szervezet hajlama kóros reakcióra – a szerk.). Az állatok vesetáji fájdalmat mutatnak, ami a hát púposításában, a vesetájék tompa ütögetésekor fájdalom jelzésében, kisállatoknál nehézkes, furcsa, oldalazó lépcsőn járásban mutatkozik meg.
ADAGOLÁS: D4-es potenciában.

CANTHARIS – Kőrisbogár
Heveny és fél heveny folyamatok, amelyek során a vizelet egyáltalán nem vagy csak cseppekként, kis mennyiségekben ürül. A vizeletürítés erőlködéssel, fájdalommal jár. Máskor kifejezett vizeletcsepegéssel, csurgással, visszatartási nehézségekkel találkozunk. A vizelet pH-értéke és fehérjetartalma megnő. A sejtes elemek mindegyike nagy mennyiségben fordul elő benne, foszfáttartalma is növekedhet. Eredményesen alkalmazható ez a szer prosztatagyulladás vagy prosztatamegnagyobbodás esetén is.
ADAGOLÁS: D6-D30-as potenciában.

CAUSTICUM HAHNEMANNI – Marató szer
A szert frissen égetett mészből kálium-hidrogénszulfátos kezeléssel állítják elő. A gyenge hólyagzáró izmok és a köhögés vagy hólyagot ért nyomás következtében jelentkező akaratlan vizeletürítés szere. Fél heveny és idült hólyaghurutnál alkalmazható, továbbá olyan ivartalanított szukáknál vagy macskáknál, amelyeknél akaratlan vizeletürítést, csöpögést tapasztalunk, és vizeletük zavaros, sötét színű, sok üledéket tartalmaz. Lehet a CANTHARIS követő szere is, ha a hólyaghurut nem gyógyul megfelelően. Hideg környezeti hatások és száraz időjárási körülmények között a CAUSTICUM-ra érzékeny állat tünetei romlanak.
ADAGOLÁS: D6-D30-as potenciában.

DULCAMARA – Ebszőlő
Fél heveny és/vagy rendszeresen visszatérő hólyaghurutnál, hólyaggyulladásnál alkalmazzuk. Főként olyan esetekben indokolt ennek a szernek az adagolása, amikor a tünetek nedves, hűvös időjárásban, vagy az állat testének, végtagjának (kutyák) átnedvesedését követően, vagy fürdőzés után alakultak ki. Olyankor is találkozhatunk a szerre jellemző tünetekkel, amikor például nyáron nagy melegből hirtelen túlzottan hidegre, nedvesre vált az időjárás. Ilyenkor a vizelet zavaros, nyálkás, kellemetlen szagú, és esetenként vörösvértesteket tartalmaz. Az állatnál vizeléssel kapcsolatban görcsös testtartás, fájdalom jelei tapasztalhatók, máskor akaratlan vizeletürítéssel találkozunk, amely kevésbé kifejezett, mint a CANTHARIS indikációja esetén.
ADAGOLÁS: D4-D30-as potenciában.

PETROSELINUM – Petrezselyem
Hevesen, hirtelenül fellépő gyakori vizelési inger a húgycső és a hólyagnyak gyulladásból eredő izgalmi állapota miatt. Többnyire fiatal állatoknál jelentkezik, amelyek testnyílásukat – rajta tejszerű kifolyást észlelünk –, rendszeresen nyalják. Görcsös vizelési inger és inkontinencia is jelentkezhet. A kutyák éjszaka is többször kikéredzkednek. Nem ritka, hogy a probléma katéterezés után jelentkezik.
ADAGOLÁS: D6-D30-as potenciában.


SABAL SERRULATUM – Fűrészpálma
A „homeopátiás katéter”. Ha bármilyen, az állat eredménytelen erőlködésével járó vizeletürítési nehézséggel találkozunk, ez lehet az első szer, főként akkor, ha húgykövességre vagy homokra van gyanúnk. A tünetek előterében görcsös erőlködés áll. Gondolnunk kell azonban rá prosztatagyulladás és prosztatamegnagyobbodás esetén is.
ADAGOLÁS: D3-as potenciában.

SOLIDAGO – Erdei aranyvessző
A szer húgyhajtó és veseműködést szabályozó hatású. Fertőzést követő vesekárosodásoknál és hólyaggyulladásnál, valamint az ezekkel párosuló prosztatagyulladásnál gyógyító hatású szer. Reumás, köszvényes ízületi panaszok szintén jól kezelhetők vele. Mérgezésekből eredő vesekárosodásoknál is pozitív hatású. Időskori vese- és húgyúti bántalmakban ugyancsak eredményesen alkalmazhatjuk. A vizelet pH-értéke és fehérjetartalma megnő, sok vörösvértest és hámsejt, valamint kristályok jelennek meg az üledékben. A tacskóbénulásból vagy ahhoz hasonló bénulásos megbetegedésekből eredő veseműködési zavarok megelőzésére is alkalmazható.
ADAGOLÁS: D2-D4-es potenciában.

TEREBINTHINA – Terpentin olaj
Különböző fenyőfélék gyantájából állítják elő. A fél heveny és idült folyamatok során a nehezen ürülő vizelet nyálkás, sötét színű, benne fehérjét, vörösvértesteket, hámsejteket, köveket és/vagy vesehomokot lehet találni. Üledéke a kávézacchoz hasonlít. A felsorolt tünetek többnyire makacs, viszkető ekcémával, hólyagos kiütésekkel járnak együtt, az állat bőre pedig ödémás és nedvedző lesz.
ADAGOLÁS: D12-es potenciában.

Búcsúszó helyett

Tisztelt Olvasóink!
Általános homeopátiás tanácsadó sorozatunk végére értünk, ami természetesen nem jelenti azt, hogy megszakadna a kapcsolat e sorok írója és az állatszerető olvasók között.

Abban a reményben köszönök el Önöktől, hogy a sorozat egyes cikkeinek olvasása közben fokozatosan egyre közelebb jutottak ehhez a csodálatos gyógyító művészethez, a homeopátiához. Remélem azt is, hogy ha megfogadják az általam leírtakat, hozzájárulhatnak kedvenc állataik egészségének megőrzéséhez, és hosszabb ideig élvezhetik azok társaságát, önmaguk lelki egyensúlyának megtartása céljából is.

Várom további kérdéseiket, megjegyzéseiket, s engedjék meg, hogy búcsúzóul átnyújtsam Önöknek azt a gondolatsort, amely hosszú évek során megfogalmazódott bennem a homeopátiáról:

A homeopátia nem „csodaszer” hanem egy olyan csodálatos módszer, amelynek segítségével

  • kiszélesíthetjük terápiás lehetőségeinket, és káros mellékhatások, valamint maradványanyagok felhalmozódásának veszélye nélkül
  • növelhetjük a beteg állat gyógyulási esélyét,
  • meggyorsíthatjuk a gyógyulás folyamatát
  • és fokozhatjuk annak biztonságát.

Dr. Mátray Árpád
homeopata állatorvos
Tel.: (30)-961-6008
mathomeo@vivamail.hu

(Vége)

A Natúrszigeten megjelenő homeopátiás állatorvosi cikksorozat kibővített nyomdai változata a szerző fenti elérhetőségein megrendelhető! Ára: 480,- Ft + postai díj.

Hirdetés

 

Videó ajánlatunk

Biofizikai állapotfelmérés felsőfokon
A videóhoz kattintson a képre!

Hirdetés

 

Videó ajánlatunk

Zöld élelmiszerek szerepe a fogyókúrában

Hirdetés

 

Heti horoszkóp

Heti horoszkóp

Eseménynaptár (ma és holnap)

Találkozzunk a Facebookon is!

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés