Nem fog fájni!

Az éves fogászati ellenőrzés és fogápolás ugyanolyan fontos, mint a rendszeres pataápolás – mert bizony a lovakkal kapcsolatban is felmerül ez a kérdés.

20100511-lofogorvos1Minden lovas tudja, milyen fontos a ló patáinak rendszeres ápolása és karbantartása. Logikus, hogy a fogazatára ugyanez érvényes. Ennek ellenére még mindig nem minden lótartó tudja, hogy a ló fogazatának rendszeres ellenőrzése az állat egészsége és jó közérzete szempontjából alapvető fontosságú.

A ló a prérik állata, s ehhez az életmódhoz a két legfontosabb dolog a futás, egészséges lábakkal és patával és az evés, egészséges fogakkal. A ló fogazata a kemény sztyeppék füvezetének rágására fejlődött ki. A vadlovak az egész napot tápláléknak alkalmas fű keresésével és őrlésével töltik. A napjainkban szokásos tartásforma mellett viszont naponta kétszer-háromszor, a természetben megszokottnál puhább és nagyobb energiatartalmú táplálékot kapnak. Ennek rágása során sokkal kisebb mértékű az álkapocs oldal irányú mozgása, ezért a zápfogakon éles perem alakulhat ki. Gyakran az őrlőfogak is túl hosszúak lesznek, mivel nincs meg a természetes kopás. Emiatt aztán a zápfogak közt, a táplálék őrlése során túl nagy a távolság, és nem elegendő az érintkezés. Ilyen és hasonló problémák miatt a lótartónak állatvédelmi kötelessége a mai lótartásból eredő, a ló fogazatát érintő problémák figyelemmel kísérése és kezelése.

Szemmel látható tünetek

Egy figyelmes lótartó már a ló egyes viselkedési formáiból is észreveheti, hogy esetleg valamilyen fogprobléma áll fenn.

A ló nem lovagolható. Nehezen hagyja magát felkantározni, tiltakozik a zabla ellen, az egyik irányba nem igazán akar mozdulni…

Megváltozik az étkezési módozata. Lassan és rosszul eszik, vagy kapkodva, miközben sok takarmányt vesz a szájába, nem normális a rágómozgása, rágás közben a takarmány kiesik a pofájából, csámcsog, túlságosan nyáladzik…

Rossz általános állapot. A ló megfelelő mennyiségű táplálék mellett is lesoványodott, kondíciója rossz, a szőre színe fakó…

Egyéb tünetek. Nem eléggé felőrölt takarmánymaradék az ürülékben, szájszag, fejrázás, a ló a zab helyett inkább a szénát és a lágyabb takarmányt választja, evés közben frusztrált fejmozgás figyelhető meg.

Felelősségteljes lovas számára egyértelmű, hogy a rendszeres fogorvosi ellenőrzések segítenek elkerülni egyes egészségügyi és lovaglási problémákat. Ily módon elkerülhetők azok a magatartásformák, melyek szokássá is válhatnak, és később már nehezen módosíthatók.

Milyen gyakran?

5 évnél idősebb lovak esetében évente egyszer esedékes a fogászati ellenőrzés. 2,5 és 4,5 év között a lovak fogazatát évente kétszer ellenőriztessék, mivel ebben az időszakban körülbelül fél évente történik fogváltás, és a tejfogakat el kell távolítani. Ha a lónak hiányzik egy foga, vagy rosszul áll az álkapcsa, azok a fogak, melyeknél hiányzik a szemközti fog, gyorsan túl hosszúak lesznek, és akadályozzák az alsó álkapocs oldal irányú mozgását.

(Forrás: Zahnbehandlung beim Pferd, németből fordította: H.O.)